Ellen Wik och Hedda Sandelius är uppgivna efter att fått veta att verksamheten läggs ned. Foto: Ella Söderberg

Vallentunas 4H-gård stänger - efter sparkrav

Vallentunas 4H-gård ska stänga, något som rört upp mycket känslor. På gården är stämningen låg - men personal och andra människor runt gården tänker inte ge upp än.

  • Publicerad 16:48, 29 nov 2018

För några dagar sedan kom beslutet – 4H-gården i Vallentuna läggs ned. Anledningen är den knackiga ekonomin. Avtalet med kommunen gick ut i somras, och kommer inte att förnyas.

– Vi har haft en dialog med dem i ett och ett halvt år kring ekonomin och arbetsmiljön, och under det här året har fritidsnämnden hjälpt till med lite extra medel för att hitta en hållbar lösning, säger Petri Peltonen, förvaltningschef för fritidsförvaltningen.

Så sent som i oktober beslutade fritidsnämnden att gården skulle få 125 000 kronor i bidrag, men trots det blir det ingen verksamhet nästa år.

– Enligt 4H:s beräkningar så anser de att för att klara av att hålla samma verksamhet behöver de mellan 650 000 och en miljon. I fritidsnämndens nya budget för nästa år finns inte det utrymmet.

När Vallentuna Nyheter besöker gården rullar allt som vanligt. Hästarna går i sin hage, fåren och getterna likaså, kaninerna har kurat ihop sig i snålblåsten, och inne hos grisarna är det varmt och skönt bland halmen.

Men stämningen, den är låg. Vid fikabordet sitter gårdsföreståndaren Ellen Wik och 4H-klubbens ordförande Hedda Sandelius, båda märkbart sorgsna över beskedet.

– De senaste dagarna har varit jobbiga och det har blivit mycket gråt. I tisdags hade vi krismöte med klubben och medlemmarna, berättar Hedda.

Ellen berättar att det är många som är upprörda över att gården ska stängas.

– Det är så många som drabbas, barn, äldreboenden, dagverksamhet, förskolor och alla medlemmar, säger hon, och ögonen blir glansiga.

Motiverad. Hedda Sandelius är ordförande i 4H-klubben i Vallentuna och kommer kämpa för att den ska öppna igen. Foto: Ella Söderberg

In genom dörren kommer Alida Ögren. Hon är anställd på gården sedan ett halvår tillbaka, och håller med om att många blir drabbade.

– Det här påverkar många barn då det är en fristad för dem. De älskar att vara här, alla är välkomna, oavsett vem man är, säger hon.

Sedan tidigare har Ellen sagt upp sig, men säger att anledningen till att gården stänger är på grund av dålig ekonomi och arbetsmiljö.

– För att ha en gård måste man ha anställd och utbildad personal, och även en trygg ekonomi, säger Ellen.

Petri Peltonen berättar att det är 4H i länet som har beslutat att avveckla verksamheten i Vallentuna.

Har ni några planer på att anordna en liknande gård?

– Vi har inga andra planer, det här handlar helt enkelt om ekonomin. Fritidsnämnden har fått besparingar inför nästa år, säger Petri Peltonen.

Ryktet går att fritidsnämnden istället vill lägga pengarna på en ny idrottshall?

– Det stämmer att det byggs en idrottshall, i samband med att Hagaskolan tas i drift. Det är bestämt sedan länge. Vi står för 65 procent av kostnaderna av hallen och hyr ut den till föreningslivet.

Men på gården ger man inte upp i första taget. En namninsamling för gårdens bevarande har startat och har i skrivande stund över 400 underskrifter.

Säga farväl

Den 14 december från klockan 15 kommer gården ha öppet, där medlemmar och andra har möjlighet att säga hejdå till både djuren och de anställda och ställa frågor.

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt