Nya äventyr. Åke Janssons Congo Queen flyger vidare och blir flygmuseum i Kina. Foto: Hege Hellström

Vallentunas historiska flygplan flyttas till Kina

Inom de närmsta veckorna kommer flygplanet på Vallentuna flygfält försvinna. Det ska flygas till Kina – där det ska bli ett "flygande museum", berättar Åke Jansson.

  • Publicerad 12:03, 23 sep 2019

VallentunaDirekt har tidigare rapporterat om att flygplanet Congo Queen, som varit en del av Vallentuna flygfält sedan 1991, är till salu efter beslut om flygförbud från Transportstyrelsen.

Historiskt flygplan i Vallentuna ska säljas

Nu har Åke Jansson bestämt sig för att behålla planet – men förflytta det till Kina, där han uppger att planet får lov att flygas.

– Jag har haft det här i 45 år, då kan jag ju ha kvar det några år till. Vi flyttar det till Kina, de har bättre koll på läget, säger piloten och ägaren Åka Jansson, som kommer åka dit och jobba med flygplanet därifrån.

Kinesiskt flygmuseum

Planen, berättar Åke, är att flygplanet ska stå på ett kinesiskt flygmuseum, som bas.

– Det är ett stort museum med många olika flygmaskiner. Namnet kan jag inte ens uttala. Alla som vill kommer få flyga. Det blir ett flygande museum, säger Åka Jansson.

Därför har Åke ett flygplan på tomten i Vallentuna

Han tillägger att alla detaljer inte är bestämda ännu. Men Vallentuna Aviatörförening kommer kunna fortsätta engagera sig i DC3:an i Kina, och planet kommer fortsätta flyga, berättar han.

När kommer flygplanet försvinna från Vallentuna?

– Det är en risk att det kan flyga härifrån om 14 dagar. Det beror på vädret.

Avstängt i Norra länken efter trafikolycka

Nyheter Flera fordon inblandade En trafikolycka har inträffat i Norra länken. Flera fordon är inblandade och trafiken är helt avstängd i södergående riktning mot Norrtull.torsdag 14/11 14:07

Så ska Norrorts bussar klara vintern

Nyheter ✓Specialdäck ✓Extra körningar med sandbilar ✓Smarta depåer Vintern närmar sig och just nu förbereds SL:s bussar för väderomställningen. Företagen som kör bussarna i Norrort har några nya åtgärder man gör i år.torsdag 14/11 11:40
Stockholm Direkt