Det gäller att ta till ovanliga jämförelser för att nå fram i mediebruset, verkar Kulturhuset tycka. Foto: Most Photos & Vallentuna kommun

Vallentunas ovanliga jämförelse: 539 blåvalar i Kulturhuset

Det blir femårskalas för Vallentuna Kulturhus den 17 november. Men det är ingen vanlig inbjudan som går ut – i inbjudan finns roliga jämförelsen att vikten av alla besökare under åren motsvarar 539 blåvalar.

  • Publicerad 11:01, 10 nov 2017

För snart fem år sedan, den 17 november 2012, öppnade Vallentuna Kulturhus och Bibliotek dörrarna till sin nya byggnad.

Fem år senare och det går att konstatera att huset fyllts av liv och rörelse till maxvikt, enligt kommunens lite ovanliga sätt att räkna.

– Det är ju bara att se till statistiken. I Sverige är genomsnittsvikten på en människa 75 kg, vilket betyder att vi fyllt lokalen med människor till samma vikt som 539,2 blåvalar, berättar Malin Carlsson.

Det har funnits en räknare, men den har slutat fungera.

– Räknaren verkade tycka att det räckte den 26 oktober då vi kom upp till siffran 1 010 513 besökare.

Sedan öppningen har det varit som utställningar, konserter, studiecirklar, bokklubbar, teatrar, filmvisningar, politiska möten, utbildningar med mera. Över 3 000 arrangemang har fyllt husets lokaler.

En ny låntagare varannan timme

En stor del av utbudet består av biblioteket. Anna Bergström som är bibliotekarie, och har varit det sedan 2001 och därför medverkade vid öppningen, är själv imponerad över siffrorna.

– Vi har lånat ut våra medier 720 156 gånger och köpt in 22 632 nya, haft öppet 11 590 timmar och fått 7 519 nya låntagare sedan 2013. Det är mer än en ny låntagare varannan timme det, säger Anna Bergström.

Dessutom har kulturskolans elever visat upp olika färdigheter på 150 olika programpunkter.

– Det har varit roligt att fått bidra med allt från små och stora konserter för både elevernas nära och kära och allmänheten. Till glittriga dansshower, spännande utställningar, rolig Sagolek och fullsatta teater- och musikalföreställningar för alla Vallentunas skolklasser, berättar Johanna Vikman dramapedagog på kulturskolan.

Alla är välkomna att fira hela kommunens kulturhus och bibliotek den 17 november klockan 14.00 i foajén, Allévägen 1. Kommunen bjuder på dryck och lite tilltugg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny badstrand i Vallentuna

Nyheter I morgon tas första spadtaget för en ny badplats i kommunen.tisdag 21/8 15:11

DEBATT. L: Därför är skolan valets viktigaste fråga

Nyheter Liberalerna i Vallentuna presenterar ett program med 53 punkter för en bättre skola. Bland annat vill man se en läsutvecklingsledare och ett bibliotek på varje skola.tisdag 21/8 9:01