Slutvandaliserat. Vallentunas politiker överens om att inte sätta upp affischer inför EU-valet i maj. Bilden är en genrebild från ett tidigare EU-val i Stockholm. Foto: Mostphotos

Vallentunas partier slopar affischer inför EU-valet

Det blir inga valaffischer längs vägarna i Vallentuna inför EU-valet den 26 maj. Samtliga partier i kommunen har enats om att skippa de traditionsenliga affischerna.

  • Publicerad 16:06, 12 apr 2019

Snart är det dags för Europaparlamentsvalet och vid den här tiden på året brukar det börja dyka upp affischer med budskap från partier längs vägarna. Men så blir det inte i Vallentuna i år.

Kommunens politiker har tagit ett gemensamt beslut att inte sätta upp affischer under den här valrörelsen och anledningen är att det tidigare år, och även vid valet i höstas, har varit stora problem med vandalisering av affischer – som går ut över både politiker och Vallentunabor.

– För Moderaternas del var det för att slippa nedskräpning. Inför valet i september var vi på jättemånga platser i Vallentuna och affischerade. Men många förstördes, det klottrades och togs bort och drogs ner. Det här är av miljöskäl också, säger Anna Frisell (M), valledare för Moderaterna i Vallentuna.

Anna Frisell berättar att partierna samarbetade och hjälptes åt att hålla undan i förra valrörelsen.

– Det tar väldigt mycket tid för oss också som har vanliga heltidsjobb att åka runt på kvällen och sätta upp affischer, tillägger hon.

Står på torget

Gustav Elfström (S) är valledare för Socialdemokraterna i Vallentuna.

– Vissa stör sig vanligtvis på valaffischer, men när de ligger sönderslagna och utspridda så är det klart att det väcker kritik från boende, säger Gustav Elfström (S).

Han menar att valet också inte har en tydlig lokal koppling.

– Vi kände väl också att det här valet följs och bevakas på ett annat sätt än lokalt, att det inte har samma tydliga lokala profil, säger Gustav Elfström (S).

Istället för att affischera kommer partierna, som vanligt, stå på torget i Vallentuna centrum veckorna innan EU-valet. De kommer också knacka dörr, dela ut lappar och gå ut med information i sociala medier.

– Sen får vi väl diskutera hur det kändes, vad folk tyckte. Och analysera hur det har påverkat valdeltagandet att inte affischera. Valaffischer har ju en viktig funktion också i att uppmana folk att rösta. Det ligger ju i allas intresse att få upp valdeltagandet, säger Gustav Elfström (S).

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter Mängder av vitt ludd från himlen på marken – här är förklaringen: "Det här är bara början” Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10

Norrorts äldsta kändis firar 1000 år

Nyheter Firas. Estrid hyllas med musik på Runrikets dag Många Norrortsbor har nog hört talas om henne – Estrid, den mäktiga kvinnan från vikingatiden. På Runrikets dag nu i maj firas hennes 1000-årsdag. Men hur blev hon en kändis? Vi frågar arkeologen...måndag 20/5 11:40
Stockholm Direkt