Innovativt. Projektet samarbetar med en arkitektbyrå som har byggt flera parkour- och spontanidrottsanläggningar runtom i landet, bland annat i Tyresö. Foto: X2 Architects

Vallentunas skolbarn utformar Snapptunafältet

Vallentunas barn och unga ska själva involveras när kommunen bygger för spontanidrott på Snapptunafältet. Starten blir nästa fredag, då håller Vallentuna träningscenter öppet för designworkshops.

  • Publicerad 12:10, 15 jan 2020

Ansvar. Ahmed Al-Beihi är projektledare för Riskful play. Foto: X2 Architects

Vallentuna ska bli Sveriges nya rörelsestad. Det hoppas Ahmed Al-Breihi som är projektledare för Riskful play, en ny metod som ska involvera barn i utformandet av Snapptunafältet. Förhoppningen är att kunna skapa något helt nytt. 

– Rörelser i dag har blivit mer och mer standardiserade. När man bygger rörelseytor så finns det ingen möjlighet till kreativitet. Vi behöver utmaningar för att kunna utvecklas, säger han. 

Metoden är resultatet av ett samarbete mellan kommunen, Korpen Vallentuna samt Riksidrottsförbundet, och är till stor del finansierat av den allmänna arvsfonden. Vallentuna kommun har redan valt att satsa 9 miljoner på att utveckla Snapptunafältet med målet att det ska bli en plats för spontanidrott.

– Vi tar fram en metod som andra kommuner kan ta efter. Just nu bygger man och utvecklar för barn, men man frågar inte barnen själva vad de vill, säger han. 

Barnen designar med VR

Den 24 januari är det dags för en workshop som arrangeras av Riskful play, där fem låg- och mellanstadieklasser har bjudits in för att få vara med och fundera över vad de skulle vilja se på fältet. För att designa sina planer kommer de få prova på verktyg som lego och VR, virituell verklighet. Från klockan 15 är allmänheten inbjudna att delta. 

– Vår målsättning är att vi ska nå så många i Vallentuna som möjligt under tre års tid. Vi ska också ha en referensgrupp med barn och unga, som vi ska lyssna in under tiden. De kommer vi att rekrytera sakta men säkert under åren, säger Ahmed Al-Beihi. 

Alla barn ska få delta

Förhoppningen är att de redan under workshopen ska hitta unga mellan 12–25 år som vill vara med och bidra genom referensgruppen. Målet är att alla skolklasser i Vallentuna ska ha fått tycka till inom tre år. Parallellt med arbetet med Snapptunafältet så ska de också ta fram olika rörelseprogram som de ska kunna erbjuda till idrottslärare, fritidspedagoger och föreningsledare. 

– Vad skulle föreningslivet kunna dra för nytta även av spontanidrottsplatser? Vad kan man skapa för aktiviteter runt fältet och hur kan skolan dra nytta av det? Rörelsedelen är den spännande delen med det här projektet, säger Ahmed Al-Beihi.

Innovativt. Projektet samarbetar med en arkitektbyrå som har byggt flera parkour- och spontanidrottsanläggningar runtom i landet, bland annat i norra Djurgårdsstaden. Foto: X2 Architects

Workshop för Riskful play 24 januari

Vallentuna Träningscenter

✓ Mellan 9–15 bjuds skolelever in att delta i workshops.

✓ Klockan 15-19 är det öppet för allmänheten att titta in och lämna förslag.

Vallentuna kulturhus och bibliotek, kulturrummet

Föreläsningar klockan 10–12 samt 13–15 med doktor Dean Kreillaars från University of Manitoba, Kanada. Ämnet är "Rörelserikedom genom livet".

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt