Teaterföreställning. Stella Sunnberg, Erfan Akbari och Anna Fogelberg i kulturrummet där de ska spela på fredag. Foto: Anton Kyhlbäck

Vallentunaungdomar sätter upp romantisk pjäs

Ungdomar i Vallentuna med olika bakgrunder har hittat en oväntad vänskap genom sång, dans och litteratur. På fredagen sätter de upp sin första teaterföreställning i kulturhuset.

  • Publicerad 16:50, 14 jan 2019

På fredag sätter ett tiotal ungdomar i Vallentuna upp en gratis teaterföreställning i kulturhuset.

Skådespelarna hoppas på många besökare när de ska läsa poesi, sjunga, spela musik och dansa till den påhittade berättelsen om två ungdomar med olika kulturella bakgrunder som blir förälskade, men möts av motstånd från föräldrar och kamrater.

Vallentunabon Erfan Akbaris poesi är central i berättelsen.

– Min poesi handlar om kärlek. Och ensamhet, säger han.

Teatern bygger på en gemensam berättelse från Kulturgrupp för unga och utspelar sig i Vallentuna. Ungdomarna har själva skrivit berättelsen och satt ihop föreställningen.

Stella Sunnberg berättar att det inte var lätt att bestämma hur berättelsen slutar.

– Vi har jobbat mycket fram och tillbaka med det. Vi vill att de ska hitta varandra, att de ska kunna vara tillsammans i slutet, men samtidigt vill vi inte förenkla verkligheten, säger hon.

Stella Sunnberg är ungdomsledare i Svenska kyrkan och har varit med sedan gruppen startades för två år sedan.

Anna Fogelberg, ungdomsbibliotekarie, är den som har värvat ungdomarna och som håller i trådarna.

Kulturintresserade. Vallentunaungdomarna Stella Sunnberg och Erfan Akbari drogs båda till gruppen för att få nya kontakter och av sitt intresse för litteratur. Foto: Anton Kyhlbäck

– Jag fick förfrågan från flera håll att starta en grupp med ungdomar och kände att här måste vi göra något som verkligen är roligt för ungdomarna, säger hon.

I dag engagerar sig uppemot 15 personer i gruppen. De söker fortfarande fler ungdomar som vill engagera sig.

Ett mål har varit att ungdomarna ska möta varandra även under fritiden, utanför skolan.

Förutom att engagera ungdomar i litteratur har det varit viktigt att ungdomar med olika kulturella bakgrunder möts. Även det målet är uppfyllt sedan länge.

Stella Sunnberg och Erfan Akbari berättar att fredagens teater handlar om konflikter och hur de sätter käppar i hjulen för just - ungdomar.

– Konflikterna är inte mellan de två som har hittat varandra. Utan från de runtomkring, från familjerna, säger Stella Sunnberg.

Teatern "Ung i världen"

Vilka? Arrangeras av ungdomarna från bibliotekets kulturgrupp.

Var? Kulturrummet i Vallentuna bibliotek.

När? 18:00 på fredag, 18 januari.

Vad? Musik, poesi och dans.

Föreställningen är gratis. Läs mer på kulturgruppens blogg

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Nyheter KOLLA FILMEN: Gulliga tassar på övergångsstället Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.måndag 19/8 11:55
Stockholm Direkt