Ny pjäs. "Den dagen jag inte är modig som kreatör vet jag inte om jag kommer att hålla på", säger, Alexander Salzberger. Foto: Mikael Andersson

Vällingbydramatiker sätter upp ny pjäs på Stadsteatern

Vem är äkta, och vem har rätt att berätta någon annans historia? Det är frågor som tas upp i pjäsen "Äkta känner äkta" av Alexander Salzberger, med premiär på Stadsteatern Vällingby i helgen.

  • Publicerad 11:24, 15 mar 2019

Amir från Vällingby har en framgångsrik karriär i kulturvärlden i bagaget, när han återvänder till den gamla hemorten för att göra en dokumentärfilm med två vänner han inte träffat på åratal. Vännerna bor kvar: den ena har gjort karriär, den andra tampas med ett missbruk. Ämnet för dokumentären är uppväxten, manligheten. Men allt går inte riktigt som Amir tänkt.

Det är utgångspunkten i pjäsen "Äkta känner äkta", skriven av Alexander Salzberger.

– Det finns som tre rum i själva rummet. Ett nu där själva filmprojektet ska ske, ett annat i deras kollektiva minnesbank av uppväxten, och så ett tredje rum, där de vågar gråta, vara vältaliga och stringenta. Så som man önskar att manligheten var, säger Alexander Salzberger.

Gjort liknande resa

Han är själv uppvuxen i Vällingby som han lämnade för 16 år sedan, och har gjort en liknande resa som pjäsens Amir, som framgångsrik skådespelare, författare och dramatiker. För några år sedan satte han upp den hyllade självbiografiska monologen Kicktorsken, om sin egen uppväxt med missbrukande föräldrar. Trots att även denna pjäs har spår från Alexanders eget liv – Amir kallar han sitt alter ego – är det här något annat.

– Jag letar mycket i egna erfarenheter när jag skriver, men att göra en Kicktorsken 2 hade varit för lätt. Den här inte lika rak utan mer gåtfull, lite som en thriller. Den dagen jag inte är modig som kreatör vet jag inte om jag kommer att hålla på.

I pjäsen blir Amir ifrågasatt av de gamla kompisarna om vem han är att berätta deras historia, och om Vällingbyuppväxten som han själv sedan länge lämnat bakom sig. Frågor som Alexander Salzberger också funderar mycket på.

– Jag har nästan enbart fått positiv respons på det jag gjort. Men jag är upptagen av frågor som: vem är jag att berätta de här historierna som inte bott här på många år? Ska jag alltid skriva om förorten för ett annat etablissemang? Samtidigt kan jag inte förminska vad jag själv har upplevt.

Hoppas på blandad publik

Liksom pjäsens titel hintar, avhandlas frågor som vem som är äkta och inte.

– Personligen skiter jag i sånt, men tycker att fascinationen för 'det äkta' är intressant. Som Instagram eller en gangsterrapvideo, där allt blir en fiktionalisering av verkligheten, säger Alexander Salzberger.

Han hoppas att publiken ska vara en blandning av "Dramatentanter och 15-åringar från Vällingby" – men exakt vad de kommer att få se vet han själv inte om.

– Jag har inte sett en enda repetition. Att bara släppa materialet har varit ett spänningsmoment, och jag ser fram emot premiären.

"Äkta känner äkta"

Har premiär på Stadsteatern Vällingby lördag 16 mars. Manus av Alexander Salzberger, Olof Hanson står för regi och Mia Winge är dramaturg. Skådespelar gör Jonatan Rodriguez, Zardasht Rad och Peter Viitanen.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt