Felaktiga uppgifter om riggade slagsmål i lokalpolisområde Vällingby sprids som en löpeld, Foto: Polisen/Mikael Andersson

Vällingbypolisen dementerar uppgift om riggade slagsmål

I dagarna har ett brev från lokalpolisen i Vällingby om riggade slagsmål spridits som en löpeld på Facebook. Men polisen dementerar nu uppgifterna i brevet.

  • Publicerad 16:57, 11 mar 2019

I fredags ska föräldrar till elever på Ekerö ha nåtts av informationen att det förekommer riggade slagsmål, så kallat "att mannas" i lokalpolisområde Vällingby.

"Hej, det har kommit till polisens kännedom att det förekommer riggade slagsmål som kallas att "Manna" i vårt lokalpolisområde Vällingby. Det är oklart om det förekommer i Ekerö kommun men det finns risk att detta sprider sig till övriga områden", står det bland annat i brevet, som är undertecknat av kommunpolisen på Ekerö.

Nu dementerar polisen uppgifterna.

– Det är inte så att det förekommer och vi har heller ingen anledning att tro att det kommer att förekomma varken i Vällingby, Bromma eller på Ekerö. Vi har inte fått några anmälningar gällande någon sådan typ av brott heller, säger Matti Rönnqvist.

"Vågor på plaskdamm"

I höstas förekom fenomenet att "manna" på Södermalm i Stockholm, något StockholmDirekt rapporterat om tidigare. Men att det skulle ha spridit sig till andra områden har polisen inga uppgifter om.

– Informationen skickades ut i brottsförebyggande syfte för att vuxna skulle vara uppmärksamma och anmäla om de såg någonting.

Men hur har polisen fått tag i dessa uppgifter i så fall?

– Vi jobbar med skolorna och rektorerna har lokala poliskontakter som de kan höra av sig till. Så var det i det här fallet. En rektor berättade för sin poliskontakt att det här förekom på fritiden, men det ska inte ha skett i våra områden.

Under måndagen har brevet spridits som en löpeld på Facebook och delats flitigt i lokala stadsdelsgrupper.

– Ja det låter som att det har blivit mycket vågor på plaskdammen. Det får vi dementera. Men det är självklart att det är bra om skolorna och andra vuxna är uppmärksamma på om det händer. I den mån det förekommer måste det ju upphöra, säger Matti Rönnqvist.

I ytterligare inlägg på Vällingbypolisens Facebook uppger man att det kommit uppgifter om att det skett i Bromma, men även det dementerar Matti Rönnqvist.

– Vi vet inte när det har hänt eller var det har hänt egentligen. Det vi kan säga är att det har hänt i närtid i Stockholms län men det är också ett antagande, säger han.

Brevet som gått ut till skolor och föräldrar på Ekerö. Foto: Polisen