Laddade. Nya kommunpoliserna Elise Berlin, Samuel Sjöö och Matti Rönnqvist är laddade att komma igång och jobba. Foto: Mikael Andersson

Vällingbypolisen: Droghandeln är vårt största problem

Lokalpolisområdet Vällingby har stått utan kommunpoliser sedan i somras. Men nu är det klart vilka som tar över rollerna.

  • Publicerad 11:58, 8 okt 2018

Det blir Samuel Sjöö, Matti Rönnqvist och Elise Berlin som tar över som kommunpoliser för Hässelby-Vällingby, Bromma och Ekerö, som ingår i lokalpolisområdet Vällingby.

De står inför flera utmaningar i sina nya roller. Droghandeln är fortfarande det största problemet i området, främst runt Vällingby centrum och torget i Hässelby gård. Även Brommaplan och Blackeberg är drabbat.

– Narkotikahandeln är det största problemet vi har och det är främst lokala förmågor som ligger bakom den. Många som säljer är väldigt unga, 13-14 år, vilket är ett problem även i andra lokalpolisområden, säger Samuel Sjöö.

Lättare få tag i narkotika

En orsak till att langningen har krupit ner i åldrarna kan vara att droger generellt har normaliserats bland unga, tror kommunpoliserna. Att sälja knark har helt enkelt blivit ett sätt att tjäna extra pengar.

– Många unga säger själva att det är lättare att få tag på narkotika än alkohol. Här är samverkan med andra aktörer så viktigt, för vi klarar det inte själva, säger Elise Berlin.

Det innebär främst ett samarbete med skolor, socialtjänsten och att få med föräldrar på tåget. Därför är alla tre kommunpoliserna positiva till att fortsätta det samverkansarbete som redan är påbörjat i de olika stadsdelarna.

– Alla är medvetna om problemen och det är inte bara vi som driver frågan om att jobba brottsförebyggande, säger Samuel Sjöö.

Ytterligare en prio är Bromma flygplats. Gränsen sköter kontrollen av vad eller vilka som förs in i Stockholm och Sverige den vägen. Däremot saknas kontinuerlig polisnärvaro där eftersom det helt enkelt inte har funnits resurser till det.

– Vi har en dialog med gränsen om hur vi kan lösa det. Swedavia vill ha polispersonal på plats så vi tittar på hur vi kan möta det, säger Matti Rönnqvist.

Ska bli fler

Att Vällingbypolisen länge har kämpat med resursbrist är ingen nyhet. Men nu ska det fyllas på med fler poliser, menar kommunpoliserna. Något som förvisso har sagts förut de senaste åren.

Finns det något konkret som pekar på en förbättring i nuläget?

– Ja, det har gjorts en genomgång av de olika lokalpolisområdena som visar att Vällingby är ett av dem som är sämst bemannat. Därför kommer vi att prioriteras när kullarna med nyutexaminerade poliser kommer de närmaste tre åren, säger Samuel Sjöö.

Fram till dess kommer de flesta resurserna att gå åt till den ingripande och utredande verksamheten, även om förhoppningen är att de ska hinna med att jobba brottsförebyggande också. I december presenteras nya medborgarlöften, där polisen berättar vad de ska satsa extra på under nästa år.

– Vi är laddade och ser väldigt mycket fram emot att komma igång och jobba, säger Elise Berlin.

Det här är kommunpoliserna

Samuel Sjöö: Huvudansvar för Hässelby-Vällingby. Har jobbat länge på Vällingbypolisen, bland annat i yttre tjänst och som närpolis.

Matti Rönnqvist: Huvudansvar för Bromma. Har också jobbat länge på Vällingbypolisen bland annat som utredare för ungdomsrelaterade brott och som områdespolis.

Elise Berlin: Huvudansvar för Ekerö (börjar jobba i december). Jobbar nu i Sollentuna med brott i nära relation. Har jobbat mycket med ungdoms- och narkotikarelaterade brott.

Nu byter SL tidtabell – så förändras trafiken

Nyheter Flera nyheter Imorgon, söndag 15 december, är det dags för SL att byta tidtabell.lördag 14/12 8:00

Stor marsch mot nedskärningar i vården

Nyheter Sjukvårdspersonal samlas i upprop efter senaste tidens varselvåg i Stockholm Efter höstens massiva varsel som lagts på akutsjukhusen i länet marscherar nu vårdpersonal från hela Stockholm i ett gemensamt protestupprop mot neddragningarna. ”Vi vill se ett slut på...lördag 14/12 7:30

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt