Lokalpolisområde Vällingby ska få testa på elpistoler nästa år. På bild kommunpoliserna Håkan Thor och Tommy Stiernerlantz. Foto: Mikael Andersson

Vällingbypolisen ska testa elpistoler: "Ställer höga krav"

Från och med nästa år ska 800 poliser i landet få testa på elpistoler. Vällingbys poliser tillhör de som valts ut att delta i försöket.

  • Publicerad 17:16, 20 mar 2017

– Vi sökte en storstadsmiljö, då föll lotten på Vällingby, säger Pär Wärdig som leder försöket hos polisen.

Kommunpolisen i Vällingby, Håkan Thor, är i stort sett, positiv till den nya utrustningen.

– Det är något som diskuterats i många år. Det handlar om att man ska slippa skjuta någon. Ibland kan det uppstå en farlig situation där det är ett för stort steg att gå från batong eller sprej till pistol, säger han.

Sekundsnabba beslut

En farhåga han ser, är att det – med fler alternativ– skulle kunna bli svårare för polisen att ta snabba beslut.

– Det ställer höga krav på polismannen eller kvinnan att i väldigt snabba lägen välja bland alla dessa tillbehör. En farhåga skulle kunna vara att man i efterhand blir klandrad för sekundsnabba beslut och väljer fel i någon annans ögon, säger Håkan Thor.

Han tror inte att det kommer att bli aktuellt att använda elpistoler mot ungdomsgäng eller till exempel stenkastning.

– Det handlar om situationer där man står några meter från någon. Det jag ser framför mig är en person som står och viftar med kniv och hotar verbalt. Är man på nära håll kan man då avhjälpa det ganska direkt.

Under året kommer polisen upphandla elpistoler och ta fram riktlinjer för exakt hur vapnen ska bäras och användas. Poliser kommer också att få gå en kortare utbildning i hur de ska hantera vapnet.

Resultatet från försöksgrupperna som haft tillgång till elpistol, kommer sedan att jämföras med grupper som inte haft tillgång till det extra vapnet.

LÄS MER: Polisen på Södermalm får elpistoler: "Kommer användas mer än skjutvapen"

Vilka får elpistoler?

I Stockholms region ska lokalpolisområde Södermalm och och Vällingby få delta i försöket.

Till Vällingby polisområde tillhör Bromma, Vällingby, Hässelby och Ekerö.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sommarjobbet: Fixa en tryggare stad

Nyheter Västerorts unga ska hjälpa makthavarna 28 sommarjobbande ungdomar har fått tre veckor på sig att hjälpa Stockholms makthavare att göra staden tryggare. För sommarjobbarna är lösningarna inte bara fler poliser – trygghet är mer komplext än...torsdag 21/6 11:22

Här flyger helikoptrarna i formation över Bromma

Nyheter "Inte ofta de flyger så många" Såg du också helikoptrarna över Bromma? Vid halv två-tiden i eftermiddags passerade sju helikoptrar Ålsten. Helikopterflottiljen berättar varför.onsdag 20/6 15:54