Staden föreslår att Vällingbyskolan ska renoveras och göras större. Foto: Mikael Andersson

Vällingbyskolan kan bli en av de största i stan

Vällingby och Råcksta växer och det ställer högre krav på skolorna i området. Därför finns nu ett förslag på öka kapaciteten så att skolan blir en av Stockholms största.

  • Publicerad 12:23, 22 aug 2019

StockholmDirekt har tidigare skrivit om stadens planer på att renovera flera skolor runt om i Västerort. Nu har utbildningsförvaltningen lagt fram sitt förslag för Vällingbyskolan.

I förslaget konstateras det att skolan är i stort behov av att rustas upp. Flera av skolbyggnaderna är provisoriska paviljonger vars bygglov löpt ut och i huvudbyggnaden är arbetsmiljön dålig. Det slås även fast att det måste göras plats för fler elever.

Idag har Vällingbyskolan, som byggdes 1953, plats för 900 elever, men planen är att göra plats för ytterligare 300. Då skulle skolan husera 1200 elever – vilket skulle göra skolan till en av de största i Stockholm.

Ett projekt i två etapper

För att det ska vara möjligt måste en hel del göras. Därför delas projektet upp i två etapper. I första hand ska underhållet av två skolbyggnader ses över, och då ska elevernas evakueras till paviljonger vid Nälstaskolan, vilket skulle vara aktuellt redan 2020.

Sen är det dags att ta tag i resten. Bland annat ska paviljongerna, vars bygglov gått ut, rivas, huvudbyggnaden ska renoveras och en ny skolbyggnad ska uppföras. I samband med det tittar staden på andra evakueringslösningar för eleverna – antingen ska nya paviljonger byggas, eller så kan eleverna flyttas till en föreslagen evakueringsskola i Råcksta.

Förbättra situationen för grundsärskolan

Planen innefattar också att flytta den befintliga grundsärskolan in i den nya skolbyggnaden, så att den kommer närmare övrig skolverksamhet. Fritidsverksamheten på Nordingrågatan, som idag är en del av skolan, ska avvecklas.

Den totala kostnaden för projektet uppskattas ligga på 178,5 miljoner kronor.

Den 29 augusti ska förslaget upp till utbildningsnämnden, som ska besluta om ärendet ska gå vidare.

Nya tobakslagen slår hårt mot kioskägare

Nyheter Laheeb förlorade tillståndet och nästan hela dagskassan Den nya tobakslagen slår hårt mot de som nekas att handla med cigaretter. "Jag funderar på att sälja min butik, men då blir jag arbetslös", säger en före detta tobakist. Han hävdar att hans dagskassa...tisdag 18/2 20:00

Här byggs Västerorts nya idrottscentrum

Nyheter ✓Friidrottshall ✓Fotbollsplan ✓Löparbanor Sedan 2015 har Stockholms stad haft planer på att bygga ett idrottscentrum i Bromma, Bällsta IP. Nu är det dags för allmänheten att tycka till om förslaget.tisdag 18/2 16:59

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt