FLER ÅTGÄRDER. Moderaterna i landstinget vill genomföra fler åtgärder för att komma åt fuskandet i kollektivtrafiken om de vinner valet. Foto: Karin Nilsson

Vallöfte från M: Hårdare tag mot plankning

Höjda böter, fler kontroller och ge ordnings- och spärrvakter rätt att gripa de som vägrar uppge sin identitet vid biljettkontroller. Moderaterna i landstinget går till val på att stoppa fusket i kollektivtrafiken.

  • Publicerad 09:22, 6 sep 2018

Att försöka komma åt de som inte betalar och tjuvåker i kollektivtrafiken har varit ett av målen för landstinget länge. De senaste åren har också kostnaden för fusket, men mer behöver göras tycker Moderaterna i landstinget.

Ny rapport: Mindre fuskåkande i tunnelbanan

Därför lanserar de nu en rad nya insatser man vill göra för att stoppa fusket i kollektivtrafiken om de vinner valet, bland annat.

✔ Höjda böter, maxbeloppet för vad det kostar att åka dit utan giltig biljett ska höjas till 2 800 kronor. Men partiet vill på sikt även lagstifta bort maxtaket.

✔ Återfalls-fuskare ska betala mer, enligt en "tredje gången gillt"-princip.

✔ Fler biljettkontroller, speciellt där fuskandet är som störst.

✔ Tuffare tag mot organiserad plankning, partiet vill förlänga preskriptionsfristen till längre än ett år.

✔ Ordnings- och spärrvakter ska ha rätt att gripa personer som inte vill uppge sin identitet vid en biljettkontroll.

– Vi söker väljarnas stöd för fler biljettkontroller, höjda böter, krafttag mot återfallsplankare och krav på skärpt lagstiftning. Tuffare tag mot fusk är och förblir en viktig byggsten för en tryggare, bättre och rättvisare kollektivtrafik, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android