Förberedda. Kanslichefen Daniel Liljekvist och Ekerö kommun är redo att ta emot röstande Falubor. Foto: Jonas Månsson

Vallokalen öppen – för Falubor

Valtider råder på Mälaröarna och i veckan inleddes förtidsröstningen. Men inte för vårens EU-parlamentsval – utan ett omval i Falu kommun.

  • Publicerad 09:15, 29 mar 2019

Vi gör det vi är ålagda. Sedan är vi tacksamma över att vi inte behöver ordna daglig förtidsröstning under hela perioden. Det hade blivit lite opraktiskt.

Tyckte du att efterspelet till höstens val var långdraget och rörigt? Faktum är att det på vissa håll fortfarande inte är klart. Och det märks även i Ekerö kommun.

I samband med kommunvalet i Falun missade Postnord att leverera en postsäck med 145 röstsedlar i tid till rösträkningen. Därför underkändes valresultatet. I februari kom beskedet att ett omval krävs och den 7 april går Faluborna till vallokalerna. Om de inte förtidsröstar i en annan kommun, till exempel Ekerö.

Alla måste bidra

– I och med den nya vallagen som trädde i kraft förra året är det så att när ett omval arrangeras är alla kommuner i Sverige skyldiga att bidra till förtidsröstningen. Det här är första gången det tillämpas, säger Daniel Liljekvist, kanslichef på Ekerö kommun.

Vid tre tillfällen kan Falubor på besök rösta i kommunhuset. Första tillfället var i torsdags och möjligheten finns även på söndag och onsdag.

– Under vardagsöppetiderna kommer det att vara några ur valkansliets tjänstemän som jobbar och på söndagen kommer det att vara några ur Ekerö kommuns valnämnd som bemannar röstningen, säger Daniel Liljekvist.

Nytt för i år är att valsedelsställen ska stå dolt, så att ingen kan se vilka valsedlar väljarna plockar. Det är dock inget krav i omvalet.

– I EU-valet kommer vi dölja sedelställen, men det här gäller inte retroaktivt. Så det gäller inte för omvalet i Falun. Då ska det vara precis som det var i höstas, säger han.

Daniel Liljekvist tror inte på någon anstormning av röstade Falubor.

– Vi gör det vi är ålagda. Sedan är vi tacksamma över att vi inte behöver ordna daglig förtidsröstning under hela perioden. Det hade blivit lite opraktiskt, säger han.

Kommunen har fått lokala valsedlar för Faluns val och normala röstningsrutiner gäller.

Röstning på Mälaröarna

Under våren kommer två val ske i Ekerö kommun. Dels omvalet till Faluns kommunfullmäktige. Där kan röstberättigade förtidsrösta i kommunhuset på söndag mellan 11.00 och 13.00 samt på onsdag mellan 16.00 och 18.00.

Senare i vår väntar val till EU-parlamentet. Där är valdagen söndagen den 26 maj, men även där går det att förtidsrösta.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15