Valpen led av parvovirus och fick avlivas. Hunden på bilden har inget samband med hunden i artikeln.

Valpen dog – uppfödaren krävs på pengar

Valpen från Vallentuna skulle vara frisk enligt veterinärintyget. Men fyra dagar efter att köparen tagit hem valpen tvingades hon avliva den.

  • Publicerad 14:48, 6 feb 2018

En 42-årig kvinna i Vallentuna sålde en valp för 7 500 kronor. Redan dagen efter upptäckte köparen att valpen var sjuk, och tre dagar senare avlivades valpen. Uppfödaren hävdade att symptomen berodde på en vaccination. När valpen obducerades visade det sig att valpen hade parvovirus.*

Köparen gick till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, när säljaren inte ville betala tillbaka köpesumman. ARN ger köparen rätt och skriver i sitt beslut att det rör sig om ett ”ursprungligt fel”. Det fanns veterinärintyg på att hunden var frisk vid försäljningen, men ARN tycker inte att det bevisar att den var frisk, eftersom obduktionen säger annat. Köparen ska också få tillbaka pengarna hon lagt ut hos veterinären.

Den 42-åriga kvinnan har tidigare anmälts till Länsstyrelsen av flera olika personer. Länsstyrelsen fann att kvinnan och hennes make fött upp långt fler kullar än vad som är tillåtet om man inte har tillstånd. I juni 2017 fick de vite, alltså ett bötesbelopp, som ska betalas om paret inte följer reglerna.

LÄS OCKSÅ: Hunduppfödare i Vallentuna misstänkt för djurplågeri

* Hundens parvovirus typ 2 (CPV-2) finns spritt över hela världen och finns även i Sverige. Tack vare en utbredd vaccination ses sjukdom till följd av parvovirusinfektion för närvarande sällan hos inhemska hundar. Infektionen kan hos valpar och ovaccinerade hundar leda till mycket grav sjukdom. Typiska symtom inkluderar hög feber, kräkningar och diarré.

Källa: SVA

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Politiska majoriteten bojkottar debattkväll med Danderydsborna

Nyheter "Signalerar väldigt tydligt" Imorgon tisdag är det debattkväll om framkomlighet och miljö i Danderyd. Samtliga partier är inbjudna men nu väljer politiska majoriteten i Danderyd att bojkotta kvällen.måndag 21/5 12:52