Turbo är tillbaka Foto: Privat

Valpen som engagerade tusentals på årets första dag

Turbo var bara 14 veckor gammal och nyklippt när han sprang ut i det iskalla regnet. Och försvann. Hans matte berättar om de 13,5 skräcktimmarna när Turbo var bortsprungen – och glädjen när valpen kom tillbaka.

  • Publicerad 10:32, 2 jan 2018

Johanna Magdalena Lundqvist och hennes två döttrar var på nyårsfest i Ormsta. Med sig hade de Turbo, en 14 veckor gammal blandning mellan amerikansk cockerspaniel och powder puff.

– Han och två äldre hundar var lugna hela kvällen, även om det lät lite. Turbo låg och sov en del, berättar Johanna.

Men när hon skulle gå ut med Turbo i famnen och dörren öppnades kom helt plötsligt ett mycket starkt ljud och ljus.

– Det blixtrade till och han kastade sig ur famnen och rusade ut. Han är väldigt snabb. Jag gick runt i regnet och letade och grät i en och en halv timme innan jag insåg att jag måste göra något mera.

Johanna åkte hem och skrev ut 200 lappar om att en valp saknas. Hon ringde också polisen.

Väldigt, väldigt orolig

– Det regnade och jag var väldigt, väldigt orolig. Han var nyklippt och kände inte området. Han gillar inte att vara ensam, och han kastar sig efter bilar. Och kopplet kunde ha fastnat. Tydligen är det så att när en hund fastnar i en gren eller under en buske säger de inte ett pip, man måste hitta den.

Sagt och gjort, Johanna satte upp de 200 lapparna. Hon gjorde också ett inlägg på Missing Dogs.

– Det blev ett jätteengagemang. Jag har inte mycket släkt eller många vänner, så att få det stödet… Det var 100 000 som såg meddelandet, och över 1 000 personer som delade det. Jag är helt mållös, jag har aldrig någonsin varit med om sådan kärlek och sådant engagemang.

Johanna och hennes döttrar, 10 och 11 år gamla, var förkrossade. De hade haft Turbo sedan han var åtta veckor.

Johanna Magdalena Lundqvist och Turbo Foto: Privat

– Han har snabbt blivit en kär familjemedlem. Han följer med mig till kontoret och är mitt största sällskap.

Hittad vid en container

Tre id-hundar skulle hjälpa till med sökandet, och Johanna visade en av dem en tyghund som var Turbos favorit. Det var vid 13.30 dagen efter det att Turbo sprungit iväg, och det hade börjat regna igen. Någon närmade sig, men det tänkte inte id-hundens ägare eller Johanna på.

– Inte förrän den äldre kvinnan kom nästan ända fram såg jag att hon hade Turbo i famnen. Kvinnan hade hittat honom vid en container och han var dyblöt och kall och skakig.

– Jag tänkte att han inte kommer att klara sig, det var kallt och blött och han hade inget täcke. Det var jättejätteskönt att han kom tillbaka! Jag hade så ont i magen och hade inte sovit på hela natten.

"Det var folk överallt"

Johanna har skrivit till kvinnan som hittade Turbo och tackat.

– Jag ska kontakta henne och lämna blommor.

Nu blir det inget mer nyårsfirande nära raketer. Och Turbo ska få en gps-sändare. Johanna vill rikta ett stort tack till alla inblandade.

– Utan Missing Dogs hade det inte gått. Det var folk överallt i hela Ormsta, massor av människor som åkte över hela stan för att komma dit. Jag är jättetacksam, oerhört tacksam, jag vet inte vad jag ska säga. Viljan att hjälpa någon man inte känner, det säger rätt mycket om oss, att vi har det i oss att hjälpa andra. Det känns som ett bra tecken, att det blir nog ett bra 2018. Det var bästa nyårspresenten att få tillbaka Turbo.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Osäker framtid för gratis simskola i Vallentuna

Nyheter Under hösten 2018 har Vallentunas sexåringar fått gratis simundervisning vid fyra tillfällen. I januari avslutas satsningen, men eleverna hade kunnat få fler träningstillfällen om inte simhallen...torsdag 17/1 16:48

Nu kan du åka skridskor på Rönningesjön

Nyheter Kommunen uppmanar till försiktighet Temperaturen har nått minusgrader och äntligen har en av sjöarna i Täby plogats av kommunen. Nu är det bara för skridskosugna att snöra på sig grillorna.torsdag 17/1 16:28