Så här såg det ut på torsdagsmorgonen när partierna kom till sina valstugor på Riddarplatsen. Foto: Christoffer Hörnhagen/Gustav Björklund Larsen

Valstugor i Jakobsberg utsatta för inbrott

Sedan i måndags finns valstugor från flera av partierna som ställer upp i EU-valet på plats i Jakobsberg centrum. Men på torsdagsmorgonen hade låsen till flera valstugor förstörts, då det varit inbrott under natten. En person är gripen.

  • Publicerad 12:23, 16 maj 2019

När representanter från de berörda partierna – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – kom till sina valstugor på torsdagsmorgonen var låsen uppbrutna. Polis som varit på plats hade satt upp polisavspärrning och buntband runt låsen.

Det var vid 03.40 natten mot torsdagen som polisen fick larm om att en man och en kvinna höll på att bryta sig in i några av valstugorna på Riddarplatsen i Jakobsberg centrum. När en patrull anlände avvek mannen från platsen och kvinnan greps.

– När vi kommer dit har kvinnan famnen full med kampanjmaterial. Det är en kvinna som vi känner väl till från olika sammanhang tidigare, det handlar om missbruk. Antagligen är det här något som skett i stundens ingivelse, inte något som är riktat mot valarbetet per definition, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

Händelsen rubriceras som inbrott och stöld och en förundersökning ska påbörjas.

"Väldigt tråkigt"

Socialdemokraterna i Järfälla kunde under torsdagsförmiddagen inte se att något skulle ha stulits från partiets stuga.

– I varje valrörelse drabbas vi av någon form av skadegörelse, mot valstugor eller affischer. Det är tråkigt och tar kraft och energi, oavsett vilket motiv det är. Man varje gång någon försöker sabba får man lägga i en växel till, säger Victor Harju, ordförande för Socialdemokraterna i Järfälla.

Christoffer Hörnhagen, ledamot i kommunfullmäktige i Järfälla för Vänsterpartiet kallar händelsen tråkig.

– Det är bara beklagligt, men det är såklart tråkigt att få sitt valarbete sabbat, säger Christoffer Hörnhagen

Partierna kommer att finnas på plats och prata med väljare som vanligt under dagen.

Stockholm Direkt