Valstugorna på plats – men svagt EU-intresse

Nu är valstugorna på plats inför EU-valet, men har de egentligen någon betydelse?

  • Publicerad 12:08, 17 maj 2019

Moderaterna är ett av de partier som ställer har ställt upp en valstuga i Bålsta centrum. Jan Sundling, ordförande i partiet i Håbo, menar att valstugorna behövs.

– Alla målgrupper ska kunna få svar på sina frågor och ta del av information, oavsett ålderskategori och närhet. Sen är det också det personliga mötet, det är där som förtroendet skapas och speciellt på lokal nivå.

Marie Nordberg är gruppledare för Miljöpartiet i Håbo och hon tycker tvärtom att det är tveksamt om valstugorna har någon betydelse.

– Det är ju bra, vi syns men tyvärr är det inte så många som kommer fram och pratar.

Varannan röstade inte

Förra EU-valet låg valdeltagandet på 46 procent i Håbo. Jan Sundling menar att det minsta de hoppas på är det kommer upp till rikssnittet på 51 procent.

Marie Nordberg tror inte det kommer ske någon större förändring. För att öka valdeltagandet menar hon att olika evenemang kan vara lösningen, men att det ändå är svårt att locka väljare.

– Vi kontaktade ett gymnasium som hade håltimme och som skulle komma till oss och prata politik, inte en enda kom. Det visade sig vara ett missförstånd, men när vi istället kom till skolan så var eleverna inte heller intresserade.

Jan Sundling menar att det är lättare att engagera när det kommer till riksdagsvalet.

– Där vet väljaren lite mer vad man får. EU-valet är lite luddigare.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt