Nu vill den styrande koalitionen i Järfälla behålla gokartbanan i Stäket. Foto: Mikael Andersson

Vändningen: Koalitionen i Järfälla vill behålla gokartbanan

Efter alla turer kring den utdömda gokartbanan i Stäket gör nu den styrande koalitionen i Järfälla en helomvändning – de vill behålla banan och dessutom att kommunen står för en del av arrendet.

  • Publicerad 16:52, 4 dec 2017

Vi fejsar läget.

Gokartbanan i Stäket är tänkt att stängas vid årsskiftet efter att markägaren Sollentuna häradsallmänning sagt upp arrendet.

Fram till idag har de styrande partierna i Järfälla, S, C och MP, sagt att man därefter vill att marken görs om till ett grönområde för att på så sätt stärka Järvakilen, vilket samtliga Stockholmskommuner ställt sig bakom i den Regionala utvecklingsplanen.

Nu vänder man i frågan.

Detta efter att häradsallmänningen har gjort klart att syftet med att säga upp avtalet är att man vill ha en högre avkastning på marken. I början av november sa ordföranden Lars Keski-Seppäla till Järfälla tidning att det finns intressenter som vill använda marken som uppställningsplats för tunga fordon eller som upplag för byggmateriel.

Gokartbanan i Stäket kan bli parkering för tunga fordon

– Vi fejsar läget. Om vi inte agerar nu så blir det en annan verksamhet som inte heller gynnar Järvakilen. Vi ser att här finns två regionala frågor som behöver lösas. Gokartens framtid och Järvakilens framtid, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

"Beredda att delfinansiera"

Häromveckan bjöd Stockholms idrottsförbund in representanter för Järfälla och åtta andra Norrortskommuner, som alla har invånare som är med i motorklubben, till ett möte som ska hållas nu på onsdag. Anledningen är att man vill hitta en gemensam lösning för gokarten.

– Vi kommer då att säga så här: vi i Järfälla är beredda att delfinansiera arrendet för gokartbanan – på två villkor. Att övriga åtta kommuner också deltar och att de bidrar till att stärka Järvakilen, säger Claes Thunblad.

Gokarten i Stäket kan räddas – i sista sekund

Oppositionen har eget förslag

Hur den gröna kilen kan stärkas ifall gokartbanan ligger kvar får man titta på senare, menar han.

– Det blir inte som det var tänkt i den regionala utvecklingsplanen utan det får bli så bra som det går.

I kväll har kommunstyrelsen i Järfälla möte och de styrande partierna kommer då att lägga fram förslaget.

Oppositionen, L, M och KD, har ett eget förslag. De vill också att man tittar på en lösning för gokarten tillsammans med de andra Norrortskommunerna, men man vill också utreda alternativet att Järfälla kommun köper loss marken och hyr ut den till klubben.

Så långt är inte de styrande partierna, S, C och MP beredda att sträcka sig.

– Nej, det finns inte på kartan. Det skulle innebära att man köper loss mark för 70 till 120 miljoner kronor för de 80 Järfällabor som är medlemmar i motorklubben. Det är vi inte beredda att göra, säger Claes Thunblad.

Kartförarna demonstrerar

Järfälla motorklubb planerar en tyst demonstration på kvällens möte i kommunstyrelsen.

– Vi har gått ut till samtliga 400 medlemmar med uppmaningen: ta på er gokartoveraller och hjälmar och kom till Järfälla! säger ordföranden Mikael Koffman.

Meningen är att visa politikerna att de är många som vill ha kvar banan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Oppositionen: Det vill vi lägga pengarna på i Järfälla

Nyheter S, MP och V lägger gemensamt budgetförslag Liksom Alliansen lägger den rödgröna oppositionen mest krut på skolan i sitt eget budgetförslag. De vill också fortsätta bygga bostäder och införa bostadsgaranti för unga.onsdag 12/12 16:17

Ulvsättraskolan skramlar till Musikhjälpen

Nyheter "Finns en glädje i att bidra tillsammans" Även i år är eleverna på Ulvsättraskolan i Kallhäll med och samlar pengar till Musikhjälpen. Och alla som vill kan vara med och bidra till insamlingen.onsdag 12/12 11:40