Foto: Johannes Liljesson/privat

Vandrare ska bygga jordhåla i Sätra

Hallå där Finn Öhlund, konstnär och vandrare, som ska bygga en jordhåla i Sätraskogen som en del av konstfestivalen Kajko. Varför ska du göra det?

  • Publicerad 11:26, 20 sep 2019

– Det finns väldigt lite utrymmen i våra städer men även på landet som är öronmärkta platser där man kan sitta i lugn och ro och kanske gå in i sig själv. Kanske känna någon slags frid till och med.

Vad är det exakt du ska bygga?

– Jag tänkte göra någon slags pytteliten eremitkoja, eller ett meditionationsrum ute i naturen någonstans. Jag kommer att göra det av nästan enbart material jag hittar på platsen och det ska bli en liten koja där vem som helst kan sätta sig och meditera, eller filosofera.

Varför kallar du det jordkula?

– Jag valde det spontant när jag blev tillfrågad kring en formulering över vad jag ville göra. Det lilla jag vet om det ordet är att jag tror att det användes i äldre dagar som en benämning på en liten koja i skogen som ibland låg under jord eller halvt under jord.

Men det ska inte din göra?

– Jag vet inte än. Anläggandet kommer att ske timmarna innan utställningen öppnar. Kanske tar jag med spade och hink för att ändra marken lite om det behövs. En annan sak med ordet jordkula jag tänkte på var att det blir en koppling till jorden vi bor på. Med tanke på den stigande hotbilden som vi människor känner av mot livet på den här planeten som vi har lärt känna det.

Du kallar dig vandrare?

– Jag är inte en vandrare så. Alltså rent praktiskt till vardags går jag inte omkring. Men mitt namn Finn betyder vandrare. Just nu bor jag ganska permanent men jag har rest mycket under åren. Min pappa kommer från ett annat land, min mamma är från Tornedalen så jag känner mig också som en del av en resande familj.

Du ska bygga ett rum för meditation och eftertanke. Är det en del av din vardag?

– Ja absolut, sedan länge. I mer än tio år har jag ägnat mig åt meditation och yoga.

Vad ger det dig?

– Någon slags ersättning för vad folk förr i tiden ganska mycket fick från kyrkan. Andlighet och någon slags lugn. I fallet med kyrkan är det någon annan som tar hand om och ansvarar för ens liv och död. I meditation får man ett slags lugn och utifrån det tar man själv ansvar för sin egen världsbild.

Kajko konstfestival

Vad: En helg med konst, musik och kafé i Sätraskogens konstreservat. Runtom konstreservatet kommer utomhusinstallationer, ljudverk, performance och skulpturer visas. En utomhusscen finns för olika framträdanden.

Plats: Varvsarbetarhuset, Varpahuset, Sätraviksstigen 5

Datum: 21-22 September

Tid: 12.00 till 17.00

Inne i Varvsarbetarhuset, Varpahuset och i jordkällaren kommer måleri, video och övriga aktiviteter att äga rum.