Vi stöter på Anders Rolander och Tony El Sueco, som varit med och målat från dag ett, i vår vandring i det rivningshotade kulturområdet Snösätra. Foto: Sacharias Källdén

Vandring i förlorade kvarter – Snösätras konstväggar rivs

Vilka värden står på spel när Snösätras graffitiväggar rivs för ett naturreservat? Vi tog en promenad i industriområdet med Jacob Kimvall, filosofie doktor i konstvetenskap.

  • Publicerad 11:59, 25 aug 2020

Man är glad för den här tiden och för det här stället så in i helskotta.

Jacob Kimvall möter oss på elcykel i den tryckande värmen. Här, i den norra delen av Snösätra industriområde, fanns tidigare Hop Louies uppmärksammade väggmålning föreställande en hybrid av Greta Thunberg och Pippi Långstrump.

Nu har Greta Långstrump målats över med ett annat verk. Graffitimålningar blir oftast det.

– Man får se det som ett slags mellanting mellan måleri och ett slags performancekonst på ett sätt. Det är ett tillfälligt verk som inte skapas för evigheten, säger Jacob Kimvall, som arbetar vid Stockholms universitet.

Desto unikare blir då väggmålningar som Highway i Rågsved och Fascinate i Bromsten. Båda dessa verk har hängt med sedan 1980-talet, vilket på den graffitihistoriska tidslinjen närmast är att betrakta som antikt.

Ersatte Pippi. ”Starka färger, platta färgfält och skarpa konturlinjer som leker med formspråket hämtat från serietidningar”, säger Jacob Kimvall om målningen. Foto: Sacharias Källdén

Aktuellt. Rivningsprotesterna ger sig också till känna i målningarna. Foto: Sacharias Källdén

En annan sak de två målningarna har gemensamt: de är hotade, antingen av att ha målats över av misstag eller av politikers rivningsbeslut. Men även över Snösätra svävar ett hot, då den södra delen av industriområdet ska jämnas med marken. Förutom att flera verksamheter tvingas bort får konstnärerna färre väggar att måla på.

”En sådan jävla förlust”

Grävskopornas antågande är ett tecken på att de styrande i Stockholm inte förstår sig på graffitikulturen, menar eldsjälen Mikael Rickman.

– De kommer att riva platsen och sedan känna ”vad fan gjorde vi” och resten av världen kommer att skratta. Det är en sådan jävla förlust, säger han.

På sistone har Rickman haft fullt upp med att projektleda Spring Beast, där väggarna i Snösätra målas om av gräddan inom graffiti- och gatukonstvärlden. Festivalen ägde rum i helgen och har i år tvingats anpassas till pandemin. Ommålningarna har delats upp i mindre evenemang och antalet besökare på vernissagen blir färre.

I Snösätra syns både graffiti och gatukonst, två delvis olika konstformer enligt många. ”Det här är inte måleri utan en paste up, ett medium som snarare associeras med gatukonst”, säger Jacob Kimvall. Foto: Sacharias Källdén

Förra årets festival besöktes av 15 000 personer, enligt Mikael Rickman. Han säger att det finns många exempel i världen på hur man arbetar för att skapa platser som lockar människor.

– Stockholm råkar sitta på en av en slump och då måste klumpiga tjänstemän komma in och förstöra för att de inte förstår. De måste sluta vara arroganta och bjuda in till samtal, ta oss seriöst och förstå vår potential.

Oändlig potential?

Även Jacob Kimvall anser att man måste gå varsamt fram med en plats som Snösätra. Han blickar ut över den rivningsaktuella södra delen. Här fanns tidigare, utöver konsten, en festlokal och ett kafé. Områdets helhet är viktig att ta hänsyn till, tycker han.

– Jag tror att de flesta förstår att det här området är en liten ”undantagszon” som kanske inte kan vara för all evighet. Men om man ska ändra det måste man göra det med väldigt stor försiktighet och med samarbete med dem som håller på här.

Här, i södra delen av området, har rivningarna börjat. Foto: Sacharias Källdén

"En tredimensionalitet och ett slags realistiskt återgivet gosedjur, samtidigt som själva prickarna är helt platta", säger Jacob Kimvall om detta surrealistiska verk av Tim Timmey. Foto: Sacharias Källdén

Vi springer på de luttrade graffarna Anders Rolander och Tony El Sueco. De blickar gärna framåt.

– Man är glad för den här tiden och för det här stället så in i helskotta, säger Anders.

– Jag bara önskar att någon skulle gå in och bara köpa det här och göra något ashäftigt av det. Eller egentligen bara behålla det som det är, kanske bara göra mer vägg.

– Lägg upp några kiosker, tre stycken, så att det finns lite korv och dryck, föreslår Tony.

Stockholm saknar ett kulturellt avslappnat område i stil med vad som kan hittas i andra storstäder, tycker Anders. Där, menar han, kommer Snösätra in i bilden.

– Potentialen för det här stället är endless.

Hop Louies förra målning, föreställande en blandning av Greta Thunberg och Pippi Långstrump, blev vandaliserad. Nu är han tillbaka på ny vägg med corona-tema. Foto: Sacharias Källdén

Finns planer på kulturcentrum

I februari stod det klart att byggnaderna i södra Snösätra ska rivas i sommar. Rivningen grundar sig i ett beslut av kommunfullmäktige 2018 om att platsen ska ingå i ett nytt naturreservat och därför återställas till naturmark.

Samtidigt har staden planer på att utveckla den resterande delen av området till ett kulturcentrum. Det arbetet pågår under året och är i en utredningsfas.

I arbetet med att utveckla Snösätra har stadsdelsförvaltningen i utredningsuppdrag att föra en dialog med kulturutövare i området.

– Utredningen är i sin början så formerna för dialogen är inte satta, säger Kersti Tagesson, avdelningschef på förvaltningen.

Visa merVisa mindre