Stockholmarna Fredrik Eiserman som arbetar på Valhallabageriet i Stockholm och Marcus Billing Söderberg som arbetar på Gamla verket i Segeltorp är två av finalisterna i "Årets bagare".

Vännerna strider om titeln "Årets bagare"

De både är vänner och rivaler. Nu ska de göra upp om titeln Årets bagare 2018. "Det kommer bli jätte tufft", säger Fredrik Eiserman.

  • Publicerad 12:24, 16 feb 2018

Vännerna och stockholmarna Marcus Billing Söderberg som arbetar på Gamla verket i Segeltorp och Fredrik Eiserman som arbetar på Valhallabageriet i Stockholm är två av finalisterna som i år gör upp om titeln Årets bagare.

När StockholmDirekt ringer Marcus Billing Söderberg har han precis varit i affären.

– Jag ska börja träna på mitt matbröd så jag har precis varit och handlat fler ingredienser, säger han och skrattar.

I tre veckor har han vetat att han är en av finalisterna, men det är inte för än nu han har förstått att hans ska få vara med och tävla.

– Jag har börjat landa i det, tack gode gud. Det känns fantastiskt. Jag har inte haft modet att anmäla mig innan och att jag sen, när jag fick modet, blev en av finalister är helt otroligt, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Fredrik Eiserman har även han bråda dagar innan finalen i Göteborg i mars.

– Ja man bakar och bakar och bakar, testar olika recept. Man är på jobbet 14-15 timmar om dagen, så det blir inte så mycket sömn, säger han och fortsätter:

– Det känns jättekul, jag ska försöka få revansch från förra året då tog jag silver.

Tävlingen anordnas av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen kommer att äga rum den 13-15 mars i Nordstan i Göteborg.

Hur känns det att tävla mot en annan Stockholmare?

– Det kommer bli jättetufft, jag känner honom, vi är ju vänner, säger Fredrik Eiserman.

Marcus Billing Söderberg håller med.

– Det ska bli spännande, Fredrik är duktig på allt som han gör. Att jag får chansen att tävla med, för jag ser det som att jag får tävla med, inte mot, honom, känns otroligt. Så klart är det en tävling men att få göra detta med varandra är jättekul, säger Marcus Billing.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I årets tävling ingår åtta olika tävlingsmoment, bland annat croissanter, söta bullar och matbröd. En smakjury granskar sedan utseende, smak, färg, form och kreativitet.

– Min största utmaning är matbrödet, jag tycker det är svårt att få ett snyggt bröd som är trevligt att äta. Insidan kan komma i andra hand när man försöker göra ett snyggt bröd, säger Fredrik Eiserman.

– För min del är det att sätta allt viktmässigt och tävlingsmässigt. Allt ska se likadant ut och väga lika mycket, det blir tufft, säger Marcus Billing Söderberg som ändå ser positivt på situationen.

– Vi är fem som tävlar och jag kommer vara skitglad oavsett vem som vinner, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58