Positiv. Clara Lindblom (V) är nöjd över att vänsterrörelsen går framåt. Foto: Sophie Stigfur

Vänsterpartiet kraftigt framåt i Stockholm

På valvakan på Debaser Strand trängs 600 glada vänsterpartister. Om det nuvarande resultatet står sig gör V i Stockholm en raket – och ökar kraftigt jämfört med 2014.

  • Publicerad 22:45, 9 sep 2018

Det är varmt i lokalen vid Hornstull strand, och utanför den sprängfyllda lokalen köar ytterligare 200 personer som vill ansluta sig till de 600 vänsterpartisterna inne på Debaser. Om det nuvarande resultatet står sig gör partiet succé i Stockholm, och nästintill fördubblar resultatet från 2014 – från 9 procent till drygt 14 procent. (När alla röster räknats står det klart att partiet får 13 procent i kommunvalet i Stockholm).

Partiets toppnamn, Clara Lindblom, säger att hon själv aldrig varit med i en valrörelse som känts så bra, trots att hon varit aktiv i 16 år.

– Vi är över 25 000 medlemmar nu och det känns när vi är ute på gator och torg att det går en vänstervåg genom Sverige nu. Det är förbannat kul att vara vänster idag och känna hur rörelsen växer. Jag tror folk uppskattar att vi står kvar och är trygga och tydliga med våra värderingar och vår ideologiska ryggrad, medan andra svajar, säger hon.

Vill se gratis kollektivtrafik

Även om siffrorna just nu ser positiva ut är det inte över "förrän den tjocka damen sjunger" som Clara Lindblom uttrycker det. Men om resultatet står sig är hon klar över vilka som är de första åtgärderna hon vill ta tag i vid en valvinst tillsammans med det rödgrönrosa blocket.

– Det viktigaste är att vi fortsätter satsa på att bygga billiga hyresrätter som människor har råd att bo i. Vi behöver också fortsätta med vår tids ödefråga klimatet genom att bland annat lägga ned Bromma flygplats, vi är också det enda parti som på sikt vill jobba för en avgiftsfri kollektivtrafik i landstinget för att få fler att välja det färdmedlet. Vi behöver fortsätta höja lönerna i kvinnodominerade yrken i offentlig sektor.