Christoffer Hörnhagen, tidigare vänsterpartistisk ledamot i kommunfullmäktige, och oppositionsrådet Bo Leinerdal (V). Foto: Privat/Järfälla kommun

Vänsterpartist blir politisk vilde i Järfälla

Fullmäktigeledamoten Christoffer Hörnhagen har lämnat Vänsterpartiet, men sitter kvar som vilde i kommunfullmäktige i Järfälla. Han säger att han är besviken över hur partiet hanterat ett antal viktiga frågor.

  • Publicerad 15:40, 8 nov 2019

I kommunvalet 2018 fick Vänsterpartiet i Järfälla åtta av fullmäktiges 61 mandat.

Nu är de nere på sju ledamöter, efter att Christoffer Hörnhagen valt att lämna partiet och fortsätta som politisk vilde.

Anledningen är att han tycker att partiet prioriterar fel frågor, och att det råder en osund partikultur.

– Det finns en kultur inom V att hela tiden prioritera vissa frågor före andra, av ideologiska anledningar istället för att agera som seriöst parti, säger hab,

I måndags gick Christoffer, som var 20 år gammal när han valdes in i kommunfullmäktige, ut och berättade på Facebook varför han hoppar av.

Som anledning angav han bland annat partiets hantering av riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, en "naiv syn på hedersförtryck", samt det han upplever som "partiets nedsättande syn på SD-väljare".

"Rört sig åt höger"

Bo Leinerdal (V) är oppositonsråd, och menar att Christoffers åsikter rört sig åt höger sedan han blev vald.

– Han har fjärmat sig från Vänsterpartiets värderingar. Han intar ståndpunkter som vi inte hört honom säga tidigare. Vi beklagar naturligtvis att han flyttat politiskt högerut, men avhoppet är frivilligt.

Det allvarliga i situationen, menar Bo Leinerdal, är att han sitter kvar i fullmäktige som vilde, och därigenom "stjäl" ett mandat från V.

– Han fick 33 personröster, det är alltså bara 0.83 procent av väljarna som kryssat just honom. Han gick till val för Vänsterpartiet, och deltog aktivt i partiet ett tag, men nu lämnar han och sitter ändå kvar. Det var inte honom som 4000 vänsterväljare röstade på.

Men den nu politiskt obundne Christoffer Hörnhagen håller inte med om att han skulle gått högerut.

– Jag skulle hävda motsatsen, det är vänstern som sviker sina egna väljare när man kickar ut Kakabaveh, släpper fram Löfvens regering och värderar samarbetet med S högre än sin egen politik.

Tiggeriomröstning splittrar

En kontroversiell fråga i kommunen som bidragit till splittringen mellan partiet och Christoffer Hörnhagen är den om en folkomröstning om ett kommunalt tiggeriförbud, något som Mitti Järfälla var först att rapportera.

Vänsterpartiet är emot, medan Christoffer Hörnhagen tycker att folkomrösta i frågan är det bästa sättet att lösa frågan.

– Själv tycker jag inte att ett förbud är rätt väg att gå, men om invånarna tycker det är en så viktig fråga ska de få avgöra det, säger han.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har sagt att de är för ett tiggeriförbud i kommunen. Moderaterna sade senare att man inte tänkte driva på för en sådan lag under denna mandatperiod.

Men det finns en namninsamling initierad av Facebookgruppen Varning i Järfälla som i skrivande stund är uppe i 4864 namnunderskrifter. Om den får 5500 inom tre månader måste kommunfullmäktige ta ställning till den. Då krävs att en majoritet på två tredjedelar första emot den, annars kommer folkomröstningen att hållas.

Folkomröstningar i Sverige

Sverige har haft 6 nationella folkomröstningar i modern tid. Den senaste var 2003, då 55,9 procent röstade emot införandet av euron. Samtliga har varit rådgivande.

140 kommunala folkomröstningar har genomförts sedan 80-talet. Ingen av dem i Järfälla (källa: val.se).

Det är valmyndigheten som genomför och planerar alla folkomröstningar i Sverige.

Om 10% av röstberättigade i en kommun stödjer (till exempel genom en namnlista) en folkomröstning, är kommunfullmäktige skyldiga att rösta om frågan. Då krävs en majoritet på två tredjedelar som är emot, annars blir omröstningen av.

Stockholm Direkt