Vi har samlat de knasigaste frågorna turisterna bär på. Foto: Sacharias Källdén

"Var bor Karlsson på taket?" – Här är turisternas konstigaste frågor

Kan man hyra Hovet för att spela hockey med polarna, var köper man det bästa renköttet och vilka gator är bäst för kändisspotting? Här är turisternas mest udda frågor inför Stockholmsbesöket.

  • Publicerad 16:15, 18 jul 2017

Hur kollektivtrafiken fungerar och var de bästa sevärdheterna finns är, föga förvånande, de allra vanligaste frågorna till Stockholms turistbyråer. Men så finns det också spörsmål av mindre förutsägbart slag.

Anastasia Antropova jobbar på Tourist Center på Köpmangatan. Hon säger att även om det är tio år sedan Stieg Larssons trilogi om hackaren Lisbeth Salander kom ut, märker hon fortfarande att förfrågningar kopplade till Millenium-serien blir allt vanligare.

– Varje år är det fler som frågar, de vill veta var de hittar gator och platser som beskrivs i böckerna. Vi försöker hjälpa dem efter bästa förmåga, säger hon.

Turistguiden: ”Jag pratade på för att hon skulle få dricka vodka”

Ville hyra Hovet med polarna

Till Stockholm Visit Center kommer det nästan 2000 turister per dag under sommaren. Det innebär förstås en hel del frågor om hur man tar sig till Skansen och ABBA-museet – men också en uppsjö av mer udda önskemål.

– Flera undrar vilka gator man ska vara på för att ha störst chans att se en kändis. En ville ha en mer specifik guide till Agnetha Fältskogs hem. Vi har också fått frågor om vilken renköttsgrossist som är bäst och om det är möjligt att hyra Hovet för att spela hockey med sina vänner. Det visade sig att det kan man, säger Sabine Dubreuil, Stockholm Visit Center.

Nya trenden: Skippa bilen – ta hästen genom stan

Skillnad beroende på land

Nikolai Katzman är turistguide i Gamla stan och stöter på människor från hela världen under sina guidade turer. Han erfar att det är stor skillnad på turisternas förfrågningar beroende på nationalitet. Amerikaner, till exempel, är nyfikna på det svenska välfärdssystemet – de vill veta hur sjukvård och pension fungerar, vad det kostar att utbilda sig och hur mycket vi egentligen betalar i skatt.

– Ryssar däremot älskar Astrid Lindgren, många frågar var Karlsson på taket bor och vill se huset. Det florerar också ett rykte i Ryssland om att Alfred Nobel valde att inte instifta ett Nobelpris i matematik för att han ville hämnas på sin fru som ska ha haft en affär med en matematiker. Det ryktet har jag fått dementera ett antal gånger, säger Nikolai Katzman och skrattar.

Gropen som blev en attraktion: ”Jag kom för att titta på förödelsen”

Det vill turisterna veta - enligt turistbyråerna

– Vad tjänar kungen?

– Var finns offentliga toaletter?

– Hur fungerar kollektivtrafiken?

– Vilken skärgårdsö, dit ingen annan åker, är finast?

– Var finns gatorna från Millenium-trilogin?

– Vilken gata går kändisar på?

– Var bodde Astrid Lindgren?

– Varför säljs inte alkohol i mataffären?

– Var äter man de godaste köttbullarna?

– Vilka platser hänger stockholmarna själva på?  

– Vilka tunnelbanestationer med konst är vackrast?

– Vilka romantiska ställen passar att fria på?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.