Smitta. Var femte medarbetare på Danderyds sjukhus visade sig ha varit smittad av coronaviruset. Foto: Mostphotos

Var femte medarbetare på Danderyds sjukhus har haft corona

527 medarbetare har testats och 20 procent av dem har visat sig ha antikroppar. Men ännu vet man inte om antikroppar innebär immunitet.

  • Publicerad 10:26, 27 apr 2020

Studien som drog igång för drygt en vecka sedan på sjukhuset görs av SciLifeLab, KTH och Danderyds sjukhus, och än så länge är det bara personal på Danderyds sjukhus som testats.

Under måndagen gick sjukhuset ut med ett pressmeddelande där man meddelade att studien hittills kommit fram till att var femte medarbetare har haft covid-19.

– Tanken med studien är inte bara att fastställa hur många av medarbetarna som har haft covid-19, vi vill också kunna fastställa hur lång tid en individ har antikroppar och högst sannolikt är immun mot covid-19, säger Charlotte Thålin,specialistläkare vid Danderyds sjukhus som är med och driver studien i pressmeddelandet.

Oklart läge

Ännu vet man inte om antikroppar också innebär att en person är immun, men det är något man hoppas på för att kunna låta människor arbeta utan risk för att bli smittade igen.

– Vi vet ännu inte säkert om antikroppar innebär immunitet, men mycket talar för det. Människor som får veta att man har bildat antikroppar skulle i så fall kunna arbeta utan risk för att bli smittad, eller att smitta andra, vilket har en stor betydelse inte bara för vården och andra samhällsnyttiga funktioner, utan även för hela samhället, säger Charlotte Thålin.

Man kommer nu att fortsätta studien. Man hoppas kunna testa alla medarbetare som vill bli testade. Dessutom kommer det att göras uppföljningstester på de som redan testats.

– Det ska bli spännande att få se om antikroppsbildningen är relaterad till eventuella symtom, och huruvida det har förekommit mer smitta på de avdelningar som vårdar COVID-19 patienter, säger Charlotte Thålin.

Kort om studien

Efter första testet sker en uppföljning efter 3, 6 och 12 månader, sannolikt även efter 2 respektive 5 år. Detta görs för att man i studien vill veta hur lång tid en individ har antikroppar. Uppföljningen görs oavsett om den som testas hade bildat antikroppar från början eller inte.

Testmetoden har utvecklats på SciLifeLab och KTH.

Studien finansieras av Region Stockholm, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Familjen Christian och Jennifer Dahlberg och Atlas Copco.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt