KNARK. Nästan var femte pojke i Solna som går i niondeklass har provat narkotika. Foto: Mostphotos

Var femte pojke i Solna har testat knark

Nästan var femte pojke i Solna som går i en niondeklass har någon gång använt narkotika. Var tionde har använt narkotika under de senaste fyra veckorna. Siffrorna publiceras i Stockholmsenkäten för 2018.

  • Publicerad 11:23, 13 sep 2018

18 procent av Solnas pojkar i nionde klass svarade ja på frågan om de någon gång använt narkotika. I Stockholms län är det bara niondeklassare från Danderyd som redovisar en högre siffra, 25 procent

– Jag känner en uppriktig oro när det gäller relationen till narkotika bland länets unga. Dels att tillgängligheten är så hög, dels att färre inte tycker att det är en stor grej att använda narkotika, säger Kaisa Snidare, länssamordnare för ANDT-frågor (alkohol, narkotika, dopning, tobak) vid länsstyrelsen Stockholm.

9 procent av pojkar i nionde klass som är skrivna i Solna uppger att de har använt narkotika någon gång under de senaste fyra veckorna.

I Stockholms län är det bara ett fåtal kommuner som redovisar lika höga siffror för niondeklassare.

Siffrorna för flickor som går i nionde klass och är skrivna i Solna ligger betydligt lägre, 7 procent har använt narkotika och 4 procent har gjort det någon gång under de senaste fyra veckorna.

För gymnasieelever skrivna i Solna är siffrorna högre. 24 procent av både flickor och pojkar har någon gång använt narkotika. 12 procent av pojkarna och 5 procent av flickorna har gjort det under de senaste fyra veckorna. Siffrorna ligger ungefär i nivå med snittet för kommunerna i Stockholms län.

Glädjande för Solnas del är att nästan sju av tio niondeklassare säger helt nej till alkohol. 68 procent av pojkarna och 56 procent av flickorna nobbar alkohol.

Det är elevernas hemkommun som styr i vilken kommungrupp de redovisas, alltså inte var deras skola ligger.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

100 nya lägenheter i Råsunda

Nyheter Stort byggprojekt ska påbörjas i Solna Byggbolaget Serneke har i dagarna skrivit avtal med Wåhlin Fastigheter om projektet Bellona i Råsunda. I den stora entreprenaden ingår 100 nya lägenheter och 70 befintliga som ska renoveras.fredag 15/2 13:02

Namninsamling för att rädda Bergshamraskolan

Nyheter "Det är viktigt med en lokal skola" Bergshamraskolans högstadium ska läggas ner. Men varken elever eller föräldrar tänker ge sig så lätt. Nu har de startat en namninsamling för att rädda högstadiet.fredag 15/2 13:01

Populäraste böckerna i Solna 2018

Nyheter Pleijels roman lockade Solnaborna till läsning Totalt lånade Solnaborna 246 187 böcker från biblioteken 2018. Tre kvinnliga författare toppar listan för mest utlånde böcker för vuxna.fredag 15/2 9:00