Olidlig spänning. Det är på Sköndals krog som det stora pizzaslaget avgörs. Foto: Sacharias Källdén

Var finns egentligen Sköndals största pizza?

"Sköndals största pizzor". Skylten möter var och en som har vägarna förbi Timone på Bagarfruvägen. Men hur sanningsenligt är budskapet? Här krävs granskning.

  • Publicerad 17:22, 10 okt 2019

Våra magar kurrar, och eftersom det är bråttom tänker vi inte ta oss tid att överväga alternativen på Timones meny. I stället beställer vi pizzan som har allt: Quattro stagioni.

Tio minuter senare landar anrättningen på vårt bord. Åsynen av skinka, champinjoner, musslor och kronärtskocka frestar. Men först ska måttbandet fram.

Resultatet? 39,1 centimeter från den ena degkanten till den andra.

Verkar rimligt, tänker jag utan att riktigt förstå vad den slutsatsen ska betyda. Vi börjar äta i stället. Efter att ha fått i sig en halva var kan två unga vuxna – en fotograf och en reporter – konstatera att deras magar inte behöver så mycket mer.

Stolt restaurangägare. Murat Celepli framför skylten som håller vad den lovar. Foto: Sacharias Källdén

Timone är dock inte ensamma i trakten om att servera Quattro stagioni. 400 meter bort ligger deras konkurrent: Sköndals krog. Som sanningens apostlar ser vi ingen annan utväg än att äta lunch även där.

Det första som slår oss på Sköndals krog är prisskillnaden: 110 kronor för en Quattro. På Timone kostade den "bara" 89.

Måttbandet åker fram på nytt. Det kunde inte vara mer rafflande när kall, numrerad metall än en gång möter havets läckerheter och smält ost.

34,6 centimeter bred. 4,5 mindre än på Timone.

Vetenskaplig precision. Även pizzornas tjocklek mäts. 0,9 cm är svaret i båda fallen. Foto: Sacharias Källdén

Vinnarpizzan. Pizzeria Timones Quattro stagione är både större och billigare än ett SL-kort. Foto: Sacharias Källdén

Nu råder inga tvivel om var PPK:et (= Pizza Per Krona) står som högst i Sköndal. Nusret Celepli, verksamhetsledare på Sköndals krog, tar dock resultatet av vår granskning med ro.

– Vi satsar hellre på bättre smak och bra råvaror än på stora pizzor som smakar äckligt, säger han.

Och hur försäkrar ni er om att pizzorna håller hög kvalitet?

– Det får vi veta av gästerna som återkommer hit, på ökning av pizzaförsäljningen och på feedbacken.

Restaurangen har inga särskilda riktlinjer när det gäller hur stora pizzorna ska vara, men enligt Nusret brukar barnpizzorna normalt bli cirka 28 centimeter breda och vuxenvarianterna runt 36.

Ni har aldrig övervägt att göra dem fem centimeter större, för att djävlas med konkurrenten?

– Nej, det är dagisnivå. Vi satsar på kvalitet.

Nöjd tvåa. Nusret Celepli besväras inte av några ynka 4,5 centimeter. Foto: Sacharias Källdén

Vi återvänder till segraren Timone och restaurangägaren Murat Celepli, som inte verkar särskilt överraskad av testresultatet. Om konkurrenten, tillika släktingen Nusret, är han fåordig.

– Jag har ingen rädsla för någon konkurrent. Målet för mig är att göra mitt bästa, säger Murat.

Så hur känns det att få bekräftat att ni har Sköndals största pizzor?

– Det känns bra. Vårt motto är att folk ska få valuta för pengarna, vi gör pizza för alla plånböcker.

Har ni några särskilda metoder för att pizzorna ska "hålla måttet"?

– Vi har en maskin som bollar degen för oss, och med mina 25 år i branschen har jag mina rutiner, säger han.

Här är planerna för Slakthusområdets första kvarter

Nyheter Nya skisser – nu ska medborgarna tycka till om planerna Slakthusområdets första nya kvarter är nu ute på samråd.tisdag 15/10 17:36

SL plockade bort populär bokbytarhylla

Nyheter Efter anmälan från staden – det ska hända med hyllan nu I flera månader har Björkhagenborna kunnat byta böcker med varandra med hjälp av bokutbyteshyllan vid tunnelbanan. Ett privat initiativ som nu fraktats bort, vilket vållar upprörda kommentarer i den...tisdag 15/10 16:26