Flera groddammar har anlagts i Söderort de senaste åren för att säkra grodornas tillväxt. Foto: Andreas Enbuske

Var med och rädda Söderorts grodor

Vill du bli en av Söderorts grod-räddare? Då finns chansen nu på söndag 14 april. Kom till Långsjön och lär dig massa om grodor.

  • Publicerad 12:05, 9 apr 2019

Nu är det vår, det betyder att grodorna börjar vandra mellan olika våtmarker. Tyvärr inte bara på skogsstigarna utan även över bilvägarna. Platser de vandrar mellan är Älvsjöskogen, Långsjön och de tre anlagda groddammarna Korkskruvedammen, Långsjödammen och Vårgårdadammen.

Plockas upp i hinkar

Som tur är finns en förening som jobbar med att rädda grodorna - Rädda Långsjöns grodor, ihop med Långsjö fastighetsägareförening. Deras uppdrag är att se till att de inte blir överkörda när de tar sig upp på vägarna.

Långsjöns grodor hotas - av snö

Det hela går till så att grodorna plockas upp, läggs i en hink och släpps ut vid Långsjöns strand eller vid en groddamm. Grodorna är ute och går framförallt på kvällar och nätter, så ficklampa och reflexväst är bra, enligt föreningen. Det finns även Grodor på väg-skyltar uppsatta lite varstans.
 
På söndag 14 april kan du delta i Grodans Dag. Samling vid Långsjöns östra ände, vid Långsjöparken Stambanevägen 108, kl 13. På programmet står info om groddjur och hur man kan hjälpa till att rädda dem, tipspromenad, groddamm för barnen och fika.

Nu byggs ytterligare en groddamm i Söderort