Det är för lätt för unga under 18 att köpa cigg i Huddinge. Foto: Mostphotos

Var tredje tobakist krävde inte leg vid ciggköp

Ett av tre cigarettköp kunde göras utan tobaksförsäljaren krävde den unga kontrollpersonen på legitimation när Huddinge kommun nyligen genomförde en tillsyn.

  • Publicerad 12:31, 18 nov 2019

Den 28–29 oktober genomförde Huddinge kommun 56 kontrollköp av cigaretter hos tobaksförsäljare. Köpen genomfördes av personer som fyllt 18 men som ser unga ut. Vid 16 gånger kunde köpet genomföras utan att försäljaren bad om legitimation.

– Att det vid 29 procent av kontrollköpen gick att handla cigaretter utan att visa legitimation är inte alls bra. Det är viktigt att en så central del av lagen följs av handlare i kommunen. Vi ser att det finns en stor risk att ungdomar som inte fyllt 18 år får köpa cigaretter i butiker i Huddinge kommun, säger Alf Klingvall, alkoholhandläggare på kommunen, i ett pressmeddelande.

De butiker som sålt cigaretter utan att göra ålderskontroll har informerats av kommunen och kommer få extra tillsynsbesök under nästa år.

Enligt tobakslagen får tobakshandlare inte sälja tobaksvaror till personer under 18 år. För att det inte ska ske måste handlaren tydligt skylta om åldersgränsen och genomföra ålderskontroller vid köp.