”Våra barnbarn kommer att vara friare än oss”

Pojkar uppfostras att vara friare än flickor, som måste skyddas. Och press från släkt och landsmän att kontrollera sina döttrar kan göra det svårt för föräldrar att bryta det, tycker kvinnorna på Verdandi i Fittja. – Men det ändras för varje generation, våra barnbarn är mycket friare än oss, säger Albybon Hayat Ichu.

  • Publicerad 13:40, 4 mar 2016

Jag brydde mig inte om ifall de pratade om min dotter. Någon kunde säga "åh din dotter var där, hon gjorde det" då sa jag "ja, jag vet"

– Vi är mödrar, döttrar, systrar och fruar. Vi är hemmafruar, vi jobbar hårt och tar hand om många andra i det här livet, vi är starkare än män. Vi bär våra barn i magen, föder men de får våra mäns namn ändå, varför, säger Soheyla Chlemon.

Hon och de andra kvinnorna skrattar men är ändå allvarliga. Kvinnor har inte samma rättigheter som män, och föräldrar har olika förväntningar på sina döttrar, jämfört med sina söner.

– Flickor ska hjälpa till hemma, laga mat och städa. Pojkar får allt serverat, säger Soheyla.

Mary Ichou, som är från Syrien och är ortodox syrian, berättar hur det var när hon och hennes man fick barn.

– Vår son fick börja vara ute sent när han var elva, vår dotter var 18 år och fick inte gå ut på kvällarna. Det blev värsta bråket hemma och till slut fick hon det. Men vi var oroliga, vi ville inte att hon skulle ha umgänge med killar och var rädda att hon kunde bli våldtagen. Men såna här saker ändras. Min dotter fick barn nyligen och säger att de ska ha samma rättigheter oavsett kön. Våra barnbarn, som föds här, kommer vara friare än oss och henne.

Zeliha Agrali, kurd från Turkiet, säger att hon och hennes man inte är jämställda, men att barnen och deras partners är det. Hennes idé om uppfostran ändrades när hon såg vilken roll kvinnor väntades ha i det svenska samhället.

– Först tänkte jag att jag skulle uppfostra flickor annorlunda än pojkar. Flickan måste förbereda sig så hon kan gifta sig. Men så såg jag att kvinnor jobbar här, de är inte hemmafruar, så då började jag ändra mig.

Att bo i samma område som släktingar eller landsmän kan göra det svårt att bryta med de idéer och traditioner kring uppfostran och heder som man har från hemlandet, menar hon. Folk kan prata. Soheyla håller inte med.

– Min barn är stora nu, men jag brydde mig inte om ifall folk pratade om min dotter. Någon kunde säga ”åh din dotter var där, hon gjorde det” då sa jag ”ja, jag vet”.

Segregation försvårar

Anpassningen till Sverige försvåras av segregationen, tror Hallundabon Leyla Sözen. Om invandrade familjer träffade svenska familjer skulle man anpassa sig snabbare och rädslan för det nya minska.

– Vissa pappor blir sjuka och får ont i hjärtat när deras flickor går ut och är fria. Men när de ser att det är vanligt här blir det mindre skrämmande, säger hon.

Att bröder kontrollerar systrar att inte umgås med killar fungerar inte, tycker de. Många barn hamnar i dubbla roller när familj och skolan ställer helt olika krav på dem. Vissa kan börja ljuga för föräldrarna, andra börjar strunta i skolan, tror de.

– Man ska sätta gränser, men de ska vara samma för bröder och systrar. Och för mycket förbud hemma skapar bråk och problem. Låt din dotter klä sig mer som andra flickor i samhället, hon kommer göra det i hemlighet annars, säger Soheyla.

Rapporten Elvahundra

83 procent av tjejerna får inte ha killkompisar, medan

62 procent av killarna inte får ha tjejkompisar.

51 procent av ungdomarna har haft förhållanden i smyg.

30 procent får inte ha ett förhållande med en person av en annan etnicitet.

65 procent av ungdomarna uppgav att föräldrarna börjat prata äktenskap med dem.

Många av ungdomarna har högre förtroende för tros­samfund än för samhällsinstitutioner som socialtjänst och polis.

Här kan du får hjälp

Origo, stödcentrum för personer som utsätts för hedersrelaterat förtryck: origostockholm.se, 020-25 30 00.

Varken hora eller kuvad: varkenhoraellerkuvad.se, 0708-89 18 96.

Pappaverksamheten, kommunens stöd för pappor som oroar sig för sin aggressivitet: 08-530 623 60.

Den som vill prata om föräldraskap: ABC Föräldraträffar finns i flera av Botkyrkas kommundelar, mer information på 08-530 627 82.

Mer info på botkyrka.se/stodochomsorg.

#ViTarPlats

Dela med dig av dina egna berättelser med taggen #vitarplats

Följ Lokaltidningen Södra Sidan på facebook

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.