Unga konstnärer. Klass 1C på Söderholmsskolan har gjort färgglada konstverk som ska pryda infarten till Vårberg hela juni. Foto: Claudio Britos

Vårbergs barn banar väg för storkonstnärerna

Totalt 16 miljoner ska staden lägga på ett konstverk i Vårberg. Men innan den hemlighetsfulla processen är klar får Vårbergs barn utsmycka en av platserna.

  • Publicerad 18:39, 5 jun 2018

– Vi har gjort ett sköldpaddshus! Så sköldpaddorna kan gömma sig där om det blir för varmt eller för kallt i vattnet, säger Alexander.

Han, Yassin och Noha går i klass 1C på Söderholmsskolan och snart ska deras sköldpaddshus-konstverk kunna beskådas av alla som svänger in mot Vårberg centrum.

– Det känns bra! Jag ska ta hit min mamma och lillasyster att titta på det, säger Yassin och de andra håller med.

I morgon, på nationaldagen, invigs det officiellt. Då kommer Mårten Castenfors, högsta hönset i Stockholm konst, och det bjuds på saft och kakor.

"Jättestor gestaltning"

Och barnens konst, som ska stå där till den 28 juni, är bara en försmak av vad som komma skall. Platsen som deras konst står på är inte slumpmässig.

– Snart kan en jättestor gestaltning stå här, säger Frida Cornell, gästcurator på Stockholm konst.

Staden har satsat totalt 16 miljoner kronor på ett konstverk i Vårberg. En internationell tävling har utlysts och just nu sitter en jury och ska välja ut det vinnande bidraget.

– Det är fem konstnärer som har skissat hela våren. Men jag kan inte berätta något mer eftersom det råder sekretess kring det på grund av lagen om offentlig upphandling, säger Frida Cornell.

Cash från Hagastaden ska bli konst i Vårberg

Impad. "Jag är jätteimponerad av hur de har samarbetat och kommit fram till vad de ska göra. Och att de valde just den här platsen för sin konst – det visar verkligen att de vill visa upp sina verk", säger Anita Wernström, Vårbergsbo och konstnär, har väglett de unga konstnärerna. Foto: Claudio Britos

Klart är att konstverket kommer på vara på minst två och kanske tre olika platser: korsningen Vårbergsvägen/Vårholmsbackarna, Stråkparken (bakom Båtholmsbackarna) och Pelousen (den öppna grönytan nedanför Vårbergs sjukhem). Och den ska vara tålig.

– Tanken är att konstverket ska binda samman platserna. Man kanske först ser konstverket vid sjukhemmet och sen när man strosar hemåt ser man del två och kanske del tre. Och det ska tåla tidens tand – att man tar på det, att det regnar, säger Frida Cornell och fortsätter:

– Och även idén ska hålla genom åren – först kommer det vara nyhetens behag men sen ska verket bli som en gammal vän, något man känner igen och kan stämma träff vid.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den 30 augusti ska den vinnande bidraget utses och innan det ska alla bidrag presenteras i en utställning på Kummelholmen, Fortums gamla panncentral i Vårberg, som gjorts om till konsthall.

I oktober 2020 är planen är att det färdiga konstverket ska stå klart för invigning.

Glass. "Vi gjorde det för att vi gillar glass. Vi kallar det glasskonstverket", förklarar Aylen, en av konstnärerna i 1C. "Det känns bra att det ska sitta uppe nu, då vet folk att konstverket är här och kan gå och kolla på det". Foto: Claudio Britos

Kommer mer. Under de två åren det tar att färdigställa det stora konstverket kommer Vårbergs barn få göra mer konst på platserna, utlovar Frida Cornell. Foto: Claudio Britos

Hus till husdjur. Alexander, Yassin och Noha har skapat ett sköldpaddshus. Foto: Claudio Britos

Korsningen Vårbergsvägen/Vårholmsbackarna, där barnens konst nu står, är en av platserna där 16-miljonersverket kan komma att stå. Foto: Claudio Britos

De ska välja ut vinnaren

Fem bidrag har valts ut och under sommaren kommer en jury välja ut det vinnande bidraget.

Juryn består av: Mårten Castenfors, chef på Stockholm konst och Liljevalchs konsthall (juryns ordförande), Karin Ahlzén, projektchef för Fokus Skärholmen, Ernst Billgren, konstnär, Frida Cornell, gästcurator på Stockholm konst, Emma Lundborg, landskapsarkitekt, Ann-Sofi Noring, vice museichef på Moderna museet, Anita Wernström, konstnär och Vårbergsbo.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.