För Floria, Christopher, Nils och ledaren Habib är det självklart – "Vårby beach" ska bli den renaste, gladaste och bästa stranden. Foto: Sacharias Kallden

"Vårby beach ska bli den bästa stranden i Europa"

Det är både prydligt och sprudlande vid Vårbybadet just nu. Orsaken är att en skara ungdomar ägnat i princip hela sommaren åt att "Vårby beach" ska bli Sveriges bästa strand.

  • Publicerad 13:34, 4 sep 2020

En färgstark rabatt omger det träd som lutar sig ned i Mälaren vid Vårbybadet. Rabatten skyddar fåglar som hittat hem i trädkronan, och insekterna får en fristad i ett gäng insektshotell.

Nils Brunmark, 14 år, och Cristopher Brown, 13, har varit här vid stranden nästan dagligen i sommar. De har rensat hela området, ut mot skogen och bort mot vassen. Uppåt fem dagar i veckan har de jobbat hårt i två, tre timmar för att sedan lyxa till det med ett dopp och en fika.

– Jag tyckte det var synd att inte kunna åka utomlands i sommar, men efter att ha varit här: Det finns ingenting bättre!, säger Nils, som varit gruppledare för ungdomarna som jobbat med att städa Vårbybadet.

– Det är någonting med solnedgången här. Den är som en belöning för allt vi gör för stranden.

Nils och Cristopher har dykt efter sopor på Mälarens botten, och hittat allt från Airpods, till en gammal Buddhastaty och något som liknade ett teleskop. De har plockat mängder av fimpar och annat skrot och skräp.

"Det hamnar i vattnet"

– Det har hänt flera gånger att folk i kanske 50-årsåldern kastar sopor precis framför oss, och så kommer jag, 30 år yngre, och plockar upp det. Då skäms de och säger förlåt, skrattar Nils varmt.

Floria, Christopher och Nils, som ägnat sommaren åt att göra rent vid Vårbybadet.

Fåglarna trivs bättre än någonsin. Foto: Sacharias Kallden

– Man får inte glömma när man plockar skräp att det som gömmer sig borta bland buskarna förr eller senare hamnar i vattnet.

Christopher tar en risk när han gör ett långhopp över bäcken för att skörda en sölig papperskopp. I bäcken har de bland annat hittat delar av den intilliggande lekplatsen.

Och över bäcken går en liten bro, den så kallade Kärleksbron, som Floria Brijany, 14 år, har målat. Hon har varit gruppledare för ungdomarna som jobbat med kiosken vid Vårbybadet i sommar.

– Jag har fått lära mig mycket om ledarskap, med ungdomar som deltar för ett bättre samhälle. Vi vill visa att vi kan göra skillnad, och vi är som en familj här, säger hon.

Det är Habib Iddrisu och föreningen Expose som ligger bakom projektet med ett rent Vårbybad, och målsättningen har inte varit annat än glasklar.

– Den här stranden ska bli den bästa stranden i hela Sverige. Det är vårt enda mål just nu, säger Habib.

– ... Sedan tar vi Europa, eller hur Mr Nils?

– Ja, det här är bara uppvärmningen, svarar Nils, och fortsätter:

– Badet tillhör oss som är uppvuxna här, och det är upp till oss att göra det finare. Det är så kul. Platsen är så fin. Både människorna och miljön. Synd bara att folk inte använder soptunnorna.

Till hösten ska löven krattas och bli till kompost som gynnar rabatten, och inför nästa sommar svärmar drömmarna.

– Därute vid flytbryggan, jag vet inte hur mycket det kostar, men jag tänker att vi ska ha en trampolin. En stor madrass att hoppa på och flyga av, säger Nils.

– Och en damm skulle vi vilja ha, och i mitten kanske en liten fontän, säger Christopher. Han fortsätter:

– Många har fördomar om Vårby, men en dag har vi världens mest besökta strand. Döm inte Vårby beach förrän du har varit här.

Christopher kastar sig över bäcken för att plocka en dumpad kopp. Foto: Sacharias Kallden

Änderna har fått en egen fredad plats, och det finns planer på att bygga en damm. Foto: Sacharias Kallden

Projektet Expose Ungdomskraft 2020

Det är den ideella föreningen Expose som håller i projektet Expose Ungdomskraft 2020, och delprojektet Renare Vårbybadet.

Projektledare är den personliga tränaren Habib Iddrisu.

Gruppledare för Renare Vårbybadet har varit 14-åriga Nils Brunmark, eller Mr Nils.

Projektet har pågått mellan juni och augusti, men smygbörjade i våras och kommer att fortsätta under höstens helger.

Visa merVisa mindre

Glädje. Platsen betyder mycket för området. Habib Iddrisu sysslar också med nattvandring, och när han gått vid Vårbybadet på natten har han stött på ungdomar som sitter och vakar över stranden. "Vad gör du? frågar jag, och får till svar att de vaktar området", säger Habib. Foto: Sacharias Källdén