Vårby gård i chock efter explosionen

Vårby gård vaknar upp i chock. Mannen som plockade upp det föremål som polisen misstänker var en handgranat har avlidit på sjukhus. Ännu finns inga misstänkta.

  • Publicerad 10:36, 8 jan 2018

Tänk om det hade varit en skoldag? Jag tänker på ungarna som kommer i grupper.

Det var igår vid 11-tiden som ett föremål exploderade mitt på torget i Vårby gårds centrum. Explosionen skadade en 60-årig man så illa att han senare avled på sjukhus. Den kvinna som var med honom skadades också och vårdas fortfarande på sjukhus.

Exakt vad det var som exploderade och dödade den 60-årige mannen och skadade kvinnan är inte fastställt ännu. Men polisen misstänker att det var en handgranat.

Johan var 10 meter från explosionen i Vårby

– Det mest troliga är att det var en handgranat som exploderade. Helt säkra kan vi dock inte vara innan teknikerna är klara med sin undersökning, vilket blir troligtvis senare i nästa vecka, sa Lars Bröms, kriminalpolisinsatschef, i ett uttalande som lades upp på polisens hemsida igår.

Händelsen har chockat många. Vårbybon Ecevit Akyuz gick förbi på samma gångväg bara några minuter innan.

– Jag gick förbi fem minuter innan och hoppade på tunnelbanan, det kunde lika gärna varit jag, säger han och fortsätter:

– Det känns inte bra. Jag är rädd för mina barn. Idag får de inte gå hemifrån. Det hände här igår och kan hända där imorgon.

Många Vårbybor vi talar med delar den känslan.

– Tänk om det hade varit en skoldag? Jag tänker på ungarna som kommer i grupper. Det hade blivit en massaker, säger en man som bott i Vårby gård i flera decennier.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vårbybon Ecevit Akyuz gick förbi på samma gångväg bara några minuter innan. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Bilden finns fortfarande framför mina ögon. Jag kunde knappt sova.

Paulus Barisho driver Vårbygrillen som ligger på torget, drygt 50 meter ifrån platsen där explosionen skedde. Han såg händelsen genom fönstret.

– Jag sprang ut för att försöka hjälpa till, men polisen var redan där och hindrade mig. Bilden finns fortfarande framför mina ögon. Jag kunde knappt sova.

Det är inte första gången Paulus sett något liknande. För ungefär ett år sedan såg han en man bli skjuten utanför restaurangen.

– Vi flydde från våra hemländer för att leva i fred, inte för att se samma saker här. Vi tar en dag i taget. Varje dag vi kommer hem tackar vi gud för att vi har kommit hem helskinnade.

Rubriceras som mord

Brottet rubriceras som mord och allmänfarlig ödeläggelse. Polisen har ännu inga misstänkta för brottet under morgonen.

– Vi hoppas kunna förhöra kvinnan så snart som möjligt, förhoppningsvis under dagen, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på polisens mediecenter.

Det finns inget som tyder på att handgranaten var riktad mot paret, enligt polisen. Den skadade 60-åriga mannen som avlidit är välkänd och omtyckt i Vårby.

– Som det ser ut nu är det en ren tillfällighet att det är de här två personerna som hittat det här föremålet, säger Lars Alversjö till Aftonbladet.

Ivica Burazin, centrumvärd för fastighetsägaren Balder var snabbt på plats i centrum under söndagen för att möta och prata med oroliga Vårbybor. Nu på morgonen står han och fastighetsägaren Balder utanför tunnelbanan och bjuder på kaffe.

– Det här är inte okej någonstans. När det varit skottlossning är det tragiskt, men då har det varit riktat mot ett mål. Här kunde det ha varit vem som helst. Och det var det ju, säger Ivica Burazin.

Kommunen och polisen är på plats på biblioteket och tar emot Vårbybor som behöver prata om det som har hänt. Redan under gårdagen öppnade Huddinge kommun upp fritidsgården Vårby ungdom som ett tillfälligt kriscenter.

– Vi har haft polis på plats där under hela natten för att öka tryggheten för de boende och de är på plats nu på morgonen också. Vi kommer att personal på plats under dagen, sen får vi se hur länge det finns ett behov av det, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på polisens mediecenter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.