Coacher. Sanna Ahmad och Zeynep Pektas leder Vårby gäris tillsammans med Hiba Achahbar. ”Vi ska göra Vårby gäris till största idrottsföreningen i Vårby!” Foto: Claudio Britos

Vårby gäris startar damlag i basket

Det råder basketfeber i Vårby. Sedan basketstjärnan Amanda Zahui och Loka gick in och stöttade en satsning på ett nytt flicklag har sporten snabbt blivit en av ortens mest populära. Nu startar Vårby gäris ett damlag.

  • Publicerad 11:56, 10 apr 2019

— Ett, två, tre – Basket gäris!

Det är knökfullt inne i ett av Vårbyhallens omklädningsrum. Nära 30 övertaggade tjejer har samlats kring tränarna Sanna Ahmad och Zeynep Pektas för ett sista peptalk innan basketlaget Vårby gäris andra träningsmatch i lagets korta historia.

Laget har tränat ihop i två år och har sakta men säkert vuxit sig större. Från första träningens tre trevande spelare till de närmare 30 tjejerna i nio- till fjortonårsåldern som nu springer ut på de tre mindre basketplanerna.

Trots att laget delas upp på tre planer får flera av Vårbytjejerna börja på bänken i väntan på sin tur att spela. Två av dem är Hermela och Awesta som hejar på sina lagkamrater från sidlinjen.

— Kom igen Sara! Kom igen!

Sara tar några långa kliv mot motståndarkorgen och skjuter bollen så att den studsar i plankan och... Swoosh! Vårby gör en tvåpoängare i första anfallet och från bänkarna dånar jublet från lagkamraterna.

1-2-3 Basket gäris! Det var trångt i omklädningsrummet när Vårby gäris taktiksnackade inför matchen. Foto: Claudio Britos

— Alla i min klass spelar typ i laget. Eller alla tjejer, säger Hermela.

Men Awesta är den enda från sin klass som har gått med i laget.

—De säger att jag är töntig. Jag säger "jag skiter i!" De sitter bara och håller på med mobilerna, inget annat. Sport är mycket roligare. Jag får energi, säger Awesta.

Var tjugonde tjej sportar

Vårbys tjejer är den grupp ungdomar i Huddinge som idrottar minst. I den senaste undersökningen var bara fem procent av dem med i en idrottsförening. Det kan jämföras med Stuvsta, där över hälften av alla tjejer är med i en idrottsförening. Det var en av anledningarna till att Huddinge basket i samarbete med Loka valde att starta ett flicklag i området.

Sanna och Hiba ska få Vårbys tjejer att sporta

— Jag tror att många har velat spela tidigare, men det är bara något man gjort i skolan. Nu kan de spela med ett lag i Vårbyhallen. Jag tror att det är viktigt att de känner sig hemma och får bra förebilder här, säger Sanna Ahmad.

Zeynep håller med. Hon är själv från Vårby. Men när hon började spela basket fanns det inget lag på hemmaplan.

– Jag får åka till Skogås eftersom det inte finns någon klubb här. För många är det viktigt att det är i närheten, eftersom man känner sig tryggare då, säger hon.

Go shawty! Än så länge är Vårby gäris ett blandat lag med 9–14-åringar. Foto: Claudio Britos

Mr Basket. Jonas Morin, ordförande i Huddinge basket, har startat lag från 0 förut och tvivlar inte på att Vårby gäris är här för att stanna. Foto: Claudio Britos

På Vårby gäris första träning kom bara tre tjejer. Men redan nästa träning kom två till och sedan har det fortsatt att växa. Jonas Morin, ordförande i Huddinge basket, är inte förvånad.

– Det var samma sak när vi körde igång i Skogås. Först några få, sen tar någon med sig sin lillasyrra och en kompis. Ordet sprids och så blir det bara fler och fler, säger han.

Startar damlag

Nu hoppas de på samma effekt när de tar nästa kliv och startar Vårby gäris damlag.

– Det var en tjej som hörde av sig och frågade om det fanns ett lag för dem i hennes ålder. Hon är 20 år. "Varför inte?" tänkte jag. Tänk om det är många som inte spelar för att det inte finns en klubb i närheten? De ska inte behöva åka till Skogås som Zeynep för att få spela basket, säger Sanna Ahmad.

I lördags hade damlaget sin första träning. Då dök bara två personer upp. Men tränarna Sanna, Hiba och Zeynep tror på satsningen och hoppas att på sikt kunna etablera ett damlag i de lägre divisionerna.

– Nästa lördag kommer det komma fler gärisar. Vi ska göra Vårby gäris till största idrottsföreningen i Vårby!