18 år. Så stor är skillnaden i förväntad livslängd mellan en lågutbildad Vårbybo och en högutbildad i Danderydsbo. Foto: Claudio Britos

Vårby hårt drabbat av lyckoparadoxen

Människor bosätter sig här utan jobb. När man väl fått jobb flyttar man. Varje år förlorar Vårby gård runt 150 personer med arbete. Invånarnas lycka blir paradoxalt nog områdets olycka.

  • Publicerad 12:19, 8 apr 2018

Vårby gård är ett lösningsområde snarare än problemområde. Men området får sällan erkännande för det.

Varje år flyttar ungefär 450 personer med arbete från Vårby gård till andra delar av Stockholm. Samtidigt är det bara 250 till 300 personer med arbete som flyttar in.

Här sker ständigt en dränering på folk som lyckas i livet. Mellan 2000 och 2014 blev det 1190 personer färre med jobb i Vårby gård.

– 150 till 200 personer med arbete försvinner varje år. Det har en stor påverkan för områdets socioekonomiska utveckling, säger Marcel Moritz, som leder arbetet för social hållbarhet på Huddinge kommun.

Norsborg, Fittja, Alby. Vårby gård. Rinkeby och Tensta. Samma flyttmönster finns i många av Stockholms utsatta områden.

Fenomenet kallas för ”Lyckoparadoxen”:

– Personer utan jobb flyttar hit. När man rustat sig på arbetsmarknaden och fått ett bra jobb flyttar man härifrån. Man kan säga att individernas lycka paradoxalt nog blir områdets olycka, säger Marcel Moritz.

Områden som Vårby gård pumpar in skattebetalare som ordnat arbete och en stabil livssituation till andra delar av Stockholm.

– Vårby gård tar ett stort ansvar för regionens välstånd. I det här perspektivet är Vårby gård ett lösningsområde snarare än problemområde. Men området får sällan erkännande för det och får inte skörda frukterna.

Samtidigt får Vårbyborna betala ett högt pris: 18 år. Så stor är skillnaden i förväntad livslängd mellan en lågutbildad Vårbybo och en högutbildad i Danderydsbo, något DN tidigare rapporterat om.

Hälften vill flytta

Fin gemenskap, som i en by. Underbar natur och utsikt över Mälaren. Vårbyborna är stolta över sitt område. Ändå uppger nästan hälften att de vill flytta i kommunens enkäter.

Hos svensk-kurdisk-turkiska föreningen spelas det domino efter jobbet. Abbe bjuder på te.

– Jag har bott här i snart 25 år och vill inte flytta. Jag trivs bra. Visst finns problem med unga som saknar framtidstro. Men det är värre i många andra områden.

Vad har förändrats under tiden? Abbe rör upp sockret i teglaset.

– Svenskarna, säger han och fortsätter:

– De flyttar. In flyttar fler invandrare. Vi har folk från hela världen här i Vårby gård. Det är ju bra. Men man saknar svenskarna, man vill känna att man bor i Sverige.

Trivs. ”Vårby gård har ett dåligt rykte. Visst händer det skit. Men det är faktiskt inte så illa som man tror när man läser tidningen”, säger Abbe på svensk-kurdisk-turkiska föreningen. Foto: Claudio Britos

Men man saknar svenskarna, man vill känna att man bor i Sverige.

Det är en otrolig press på större bostäder. Tyvärr kan vi inte hålla någon kö eftersom vi i princip inte har några.

Inga nya bostäder på 50 år

Förorten Vårby gård byggdes i början av 70-talet. Tunnelbanan kom 1972. Centrum 73. Sen dess har det inte hänt mycket. Inte en enda lägenhet har byggts på nästan 50 år.

Vårby gård domineras av hyresrätter. Och när området planerades byggde man mycket av samma: tvåor och treor.

– Vi har inte mer än en handfull fyror och inga femmor i området. Det är likadant hos de andra hyresvärdarna, säger Niklas Dabrowski, på hyresvärden Balder som äger 750 bostäder och centrumet i området.

Trivs du i Vårby gård men har två barn finns bara ett alternativ till trångboddhet:

Att flytta.

– Det är en otrolig press på större bostäder. Tyvärr kan vi inte hålla någon kö eftersom vi i princip inte har några. Den enda lösningen är att tillföra nya och större bostäder till området, säger Niklas Dabrowski.

Nu har kommunen beslutat att ta fram en utvecklingsplan för Vårby gård.

– Det handlar om att kartlägga var vi kan bygga nya bostäder, skolor och förskolor. En strukturplan för den fysiska planeringen i området, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för byggfrågor.

Otryggt med hög omsättning

Målet är att få till ett mer blandat bostadsområde. Med fler bostadsrätter och större lägenheter.

– Omsättningen i området skapar otrygghet. Man hinner inte lära känna sina grannar, till skillnad mot områden som man bor i en längre tid i och rotar sig på ett annat sätt. Det måste finnas möjlighet att bo kvar, oavsett var man befinner sig i livet.

Men det tar tid – planen ska vara klar först i slutet av 2020.

– Det måste få ta tid. Om vi ska kunna locka aktörer att vilja investera och bygga är det viktigt att den blir bra, säger Malin Danielsson.

Det är inte första utredningarna som görs för Vårby gård. Handlingsplanerna har lagts på hög under åren.

Historisk tillväxt

Samtidigt står Huddinge kommun inför den största tillväxten sedan miljonprogrammets dagar. Kommunen har lovat staten att bygga 18 500 bostäder i utbyte mot Spårväg syd, en ny tvärbana mellan Flemingsberg och Älvsjö. Kommunen prioriterar bostadsbyggande i spårens sträckning.

Risk för byggstopp i Huddinge? Inte alls!

Vårby gård, som ju redan har tunnelbana, saknar bostadsplaner, med undantag för 100 kedjehus vid Vårbergstoppen.

Ivana Pushchak, nyinflyttad i Vårby gård. ”Det är ett jättefint, med nära till vattnet och fin natur. Om det blir bättre i centrum, och satsas på skolorna, kanske vi ändå stannar kvar”. Foto: Claudio Britos

Natalie Campos, Vårby gård. ”Jag har inte tänkt så mycket på att flytta. Men flyttar jag från Vårby blir det inte längre än till Axelsberg. Jag har min familj och vänner här”. Foto: Claudio Britos

Kan klara två bollar i luften

Sara Heelge Vikmång (S) är kritisk till hur kommunen skött sig med de obefintliga bostadsplanerna i Vårby gård de senaste åren:

– Det är viktigt att en ny utvecklingsplan inte blir ett ytterligare dokument som Vårbyborna upplever som luft och som inte infrias.

Vårby har lidit av att det inte funnits intresse från befintliga fastighetsägare och nya aktörer att komma igång och bygga, menar Malin Danielsson (L).

– Vi behöver ta ett samlat grepp och kommunicera till marknaden: Det här vill vi åstadkomma.

Förrförra veckan kunde HuddingeDirekt berätta om Balders vision att riva den omoderna centrumbyggnaden och istället bygga ett öppet torg med bostäder och butiker i bottenplan.

Förslaget: Riv Vårby gård centrum

Politiker är överens: centrumplanerna är det mest intressanta som hänt Vårby gård på länge.

Enligt Balder är de redo att investera imorgon. Om bara viljan från politiken finns att prioritera projektet.

– Folk planerar som om vi har en oändligt lång framtid på oss att komma till rätta med de utmaningar som finns. Viktigast just nu är att gå från de senaste tio årens prat till verklig handling, säger Niklas Dabrowski.

Vårbyborna? De fortsätter att lyckas. Och flyttar.

Norsborg C rivs – nya planer med 600 bostäder

Fler vill flytta

I Vårby söker 47 procent idag en annan bostad, största andelen i Huddinge.

Jämför med Stuvsta där 13 procent söker annan bostad eller Skogås där 23 procent söker annan bostad.

Källa: Huddinges befolkningsundersökning från 2014.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.