Bicycle Beats är det enda bokade bandet till festivalen. Foto: Claudio Britos/Bicycle Beats

Vårbys unga får egen festival

Inga stora artister, men ändå en fotbollsturnering mot polisen och ett band med en cykeltrumma. I sommar startar en ny fyra dagars-festival för Vårbys unga.

  • Publicerad 17:16, 20 jun 2018

Mitt 127-festivalen i Skärholmen har under de senaste åren lockat allt mer publik med ett alltid lika fullspäckat schema med aktiviteter för barn och unga under sommarmånaderna. I julas kunde HuddingeDirekt avslöja att mobila teamet i Huddinge arbetade för att göra Vårby gård till en ny station i festivalprogrammet.

Planen: Festival av och för unga i Vårby

– Tanken är att vi ska kunna skapa ett samarbete och bygga ihop någonting tillsammans med Mitt127. Vårby gård är så nära till Skärholmens Vårberg, vi vill utöka linjen av aktiviteter, sade gruppledaren Anders Bohlund då.

Riktigt så kommer det inte bli. Men nu står det klart att Vårby får sin egen minivariant av Mitt 127-festivalen lite senare på sommaren, den 15–18 augusti. Festivalen kommer vara i Vårby gård centrum, på fritidsgården och på dansbanan.

– Vi vill att få alla att känna att Vårby är en cool plats att bo på, säger Anna-Maria Bergman, ungdomschef i Huddinge kommun.

Express yourself festival 2018 ska den heta och dagarna kommer att fyllas av roliga aktiviteter och workshops. Till exempel kommer du kunna lära dig att rappa, att måla muralmålningar och kunna utmana polisen i fotboll.

Inga stora artister

Mitt 127-festivalen brukar avslutas med en musikfestival med stora artister. Förra året uppträdde bland annat Ozzy, Guleed och Mwuana. Men något liknande kommer inte hända i Vårby.

– Vi har valt att inte bygga upp en scen och ta in stora artister. Det skulle göra det till en stor grej som drar in ungdomar från hela Stockholm. Vi vill ha det litet, lokalt och tryggt, förklarar Anna-Maria Bergman.

Men en konsert har bokats. Bicycle Beats är ett band som blandar house, jazz, hiphop och ett gäng andra genrer. Mest underligt är däremot att de spelar trummor på en cykel och använder gamla plåtburkar som instrument. Men det har en anledning. De vill sprida ett hållbart budskap och använder därför "värdelösa saker" som "underbara instrument".

Schema: 15–18 augusti

Onsdag (13.00-18.00)

Efter en invigningsceremoni drar festivalen igång med workshops, hoppborg och live-musik. Testa göra en muralmålning, delta i en konst- och hantverksworkshop, lär dig dansa samba. Stockholmsbandet Bicycle beats står på scen. Det lekfulla bandet blandar house, hiphop, afrobeat, jazz och balkan.

Torsdag (11.00–18.00)

Lär dig rappa och skriva musik, testa dansa afrobeat, spela sambatrummor, pimpa din egen t-shirt, workshop i konst och hantverk, spela fotboll mot polisen, måla muralmålningar.

Fredag (12.00–18.00)

Fortsätt pimpa din t-shirt mellan 14.00 och 17.30. Fortsätt workshops och målningar inför avslutningsceremonin.

Lördag (13.00–16.00)

Avslutningsceremoni med tilltugg.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.