Stänger. Skolörtens vård- och omsorgsboende ska stänga. Arkivbild. Foto: Sacharias Källdén

Vårdboende i Hässelby villastad läggs ned

Skolörten vård- och omsorgsboende med 32 platser i Hässelby villastad ska stänga. Enligt stadsdelsförvaltningen är skälet för många tomma vårdplatser, men facket är kritiskt till beslutet.

  • Publicerad 15:58, 8 feb 2019

Skolörtens vård- och omsorgsboende med 32 platser ska stänga. Enligt Denise Melin, stadsdelsdirektör i Hässelby-Vällingby, beror det på att det finns för många tomma platser i stadsdelen.

– Vi har fyra egna och tre privata vård- och omsorgsboenden i stadsdelen. Tidigare har vi stängt en avdelning på Skolörten och en avdelning på Hässelgården men vi har fortfarande för många tomma platser i stadsdelen, säger hon.

Planen är att boendet ska vara utflyttat den sista augusti. Däremot kommer Skolörtens servicehus med åtta platser att vara kvar.

Vad händer med de boende?

– Eftersom det är fritt vårdval så vet vi inte ännu hur många som kommer att välja att bo kvar i stadsdelen. Men det finns platser på Koppargårdens vård- och omsorgsboende i Vällingby, säger Denise Melin.

Facket är kritiska till beslutet eftersom de menar att Skolörtens vård- och omsorgsboende är en väl fungerande verksamhet, utifrån både anställda och brukares perspektiv.

– Arbetsgivaren har hela tiden påpekat att underskottet i budgeten beror på Skolörtens servicehus och inte på vård- och omsorgsboendet där det fungerar bra, säger Zekiye Güler Thompson, förhandlingsansvarig för Kommunal i Hässelby-Vällingby.

Ska modernisera lokalerna

Denise Melin menar att beslutet att stänga just Skolörten bland annat beror på att Koppargården är större.

– Även om både Koppargården och Skolörten är fungerande verksamheter så måste vi satsa på de platser vi har och göra våra boenden mer moderna. Koppargården är en större verksamhet och det krävs inte lika stora renoveringar för att göra lokalerna mer moderna, säger hon.

Vad händer med personalen?

– Det är för tidigt att säga, det här ska naturligtvis MBL-förhandlas. Men vi ska göra allt vi kan för att ta hand om all personal. Men det beror också på ur många som väljer att bo kvar på något annat vård- och omsorgsboende i stadsdelen.

Uppsägningstiden Skolörtens hyreskontrakt är två år men Denise Melin säger att de hoppas att de inte ska behöva betala hyra under hela den perioden.

– Det kan till exempel vara så att de har andra hyresgäster som vill in i lokalen, säger hon.

Men om det inte kommer någon ny hyresgäst, så kan det bli att stadsdelen behöver betala hyra ändå i två år?

– Ja, det kan bli så men vi tror inte det. Det är också något som ska förhandlas med Micasa.

Stockholm Direkt