En barnmorska på Capio Åkermyntan ska ha satt in en p-stav fel, enligt ett klagomål som skickats in till IVO. Genrebild. Foto: Mostphotos

Vårdcentral ska ha satt in p-stav för djupt — kan inte tas ut

En patient har klagat på Capio Åkermyntan för att de satt in en p-stav för djupt i hennes arm. Enligt anmälan till IVO är ingreppet för att ta ut staven för omfattande – därför blir den kvar livet ut.

  • Publicerad 16:40, 4 sep 2019

Det ska ha varit i början av 2017 som en patient gått till Capio i Åkermyntan för att skaffa en p-stav, alltså ett preventivmedel som sätts in under huden på överarmen.

Men det gick inte som planerat. Enligt det klagomål som i augusti i år skickades in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska patienten ett par dagar efter ingreppet tagit av sig bandaget, och då inte kunnat känna staven under huden.

Barnmorskan som satte in staven ska heller inte känt staven, och patienten skickas till röntgen. Där hittar de staven, men den har letat sig långt i armen. Patienten ska då ha fått beskedet att den måste opereras ut på en specialklinik.

Sitter för djupt

Ett par år senare, när patienten "av personliga skäl" vill ta ut staven, ska den opereras ut på S:t Görans sjukhus. På plats avbokas operationen, med motiveringen att staven ligger för långt in i armen.

Enligt klagomålet gör en överläkare på S:t Göran bedömningen att en operation skulle utgöra en fara för nerver och muskler i armen, och att ingreppet skulle kunna ge men för livet.

En p-stav utsöndrar ett hormon som ger ett säkert skydd mot graviditet i ungefär tre till fyra år. I klagomålet skriver patienten att resultatet blir att hon efter det måste leva med staven i armen livet ut, och riktar därför kritik mot vårdcentralen där p-staven sattes in.

"Extremt ovanligt"

Helena Kopp Kallner, gynekolog på Danderyds sjukhus och forskare på Karolinska institutet, skriver i ett mejl till StockholmDirekt att det är ovanligt att p-stavar sätts in för djupt. Hon menar också att det är extremt ovanligt att den sen inte kan opereras ut.

Vad för konsekvenser kan det ha att ha en p-stav inopererad resten av livet?

– En p-stav utsöndrar hormon i 5–8 år, och gör det under den perioden svårare att bli gravid.

Kan det påverka eventuella framtida graviditeter?

– Bara genom att det är svårare att bli gravid. Hormonet i sig är helt ofarligt för ett foster.

Vidare skriver Helena Kopp Kallner att det är helt ofarligt att låta en p-stav sitta kvar livet ut.

StockholmDirekt har varit i kontakt med Capio Åkermyntan, som säger att de inte fått in klagomålet än och vill inte kommentera ärendet.

Så funkar en p-stav

Är ett preventivmedel som sätts in i överarmen, under huden.

Den innehåller hormonet gestagen som förhindrar graviditet.

Den ger säkert skydd mot graviditet i ungefär tre år.

Vanligtvis sätts den in av en barnmorska eller läkare, som också tar ut den.

Källa: UMO.se

Nu kan det kosta att skippa läkarbesöket

Nyheter Regionen föreslår straffavgift för ogiltig utevaro Region Stockholm vill införa en obligatorisk avgift på 400 kronor för den som uteblir från ett läkarbesök utan giltigt skäl. Nu ska frågan prövas i Hälso- och sjukvårdsnämnden.måndag 20/1 16:44

Då öppnar nya polishuset i Rinkeby

Nyheter Vill anställa lokalbor: "Vi behöver mer mångfald inom polisen" Till sommaren ska det nya polishuset i Rinkeby stå klart, efter flera förseningar. Rekryteringen av tio nya anställda till bland annat receptionen är i full gång, och det är Rinkebybor som polisen är...måndag 20/1 16:39

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt