Klapptivist. Maria Pagard är en av nästan 250 000 som gått med i gruppen där man hyllar vårdpersonalen från sin balkong. "Jag tänker göra det så länge coronaviruset är kvar. Jag tycker att man kan fortsätta efteråt också, för vårdpersonalen behöver uppmuntring efteråt", säger Maria. Foto: Privat/Skärmdump/Facebook

Vårdhjältar balkonghyllas i Söderort

Hundratusentals har engagerat sig i en Facebook-grupp där man uppmanas att varje kväll ställa sig på balkongen och applådera för den hårt prövade vårdpersonalen.

  • Publicerad 17:49, 24 mar 2020

Vårberg, Midsommarkransen, Högdalen, Gubbängen, Bagarmossen ... Listan blir lång när man räknar upp de platser i Söderort som de senaste kvällarna kryddats av applåder.

Orsaken är, i alla fall delvis, en Facebook-grupp vid namn Applådera 1min från balkong, fönster kl 20. Varje kväll för vårdpersonalen.

Gruppens medlemmar uppmanas att varje kväll applådera eller tuta i 30–60 sekunder "tills covid-19 ger med sig". Många nöjer sig inte där utan publicerar också videor i gruppen som visar hur deras ritual gått till.

Sedan gruppen startades den 13 mars har den fått över 240 000 följare. En av dem är Maria Pagard, som varje kväll sedan drygt en vecka tillbaka ställer sig på sin balkong i Farsta strand för att ge vårdpersonalen lite uppskattning.

– De första dagarna var det bara jag, men i går hörde jag en till. Det är inte så många men jag hoppas att det blir fler, säger Maria.

"Jobbar häcken av sig"

Hon känner själv folk som jobbar inom vården, och hoppas att den dagliga applåden ska bidra med energi så att de orkar mer.

– De kämpar så gott det går, det är en tuff situation och de försöker göra sitt bästa för att hålla humöret uppe.

Varför är det viktigt att fler gör det här?

–  För att uppmärksamma det här, att vårdpersonalen jobbar häcken av sig ganska många timmar utan toalettbesök. Jag vet att det varit jobbigt för dem även innan, de har inte haft bra förutsättningar. Det är synd att det ska behöva bli pandemi för att regeringen ska fatta att det behövs.

En annan "klapptivist" är Årstabon Anna Palm som vid flera tillfällen gått ut och tjoat på balkongen hos sin särbo i Bagarmossen. Anna tror att initiativets popularitet beror på att folk vill komma samman i kristider.

– Om hälsan försvinner i ett samhälle är inte allt annat så mycket värt. Det är det vi står och faller med, säger hon.

SöderortDirekt har sökt initiativtagaren Michael utan svar. I en intervju med Aftonbladet säger han sig vara "helt ställd" över det engagemang gruppen genererat.

– Jag tänker att vi kanske kan använda den som ett forum för att organisera oss för vårdpersonalen. Visa att vi är många som ser deras arbete och som tycker att de ska få löneförhöjning, säger han till tidningen.

Tre andra coronarelaterade Facebook-grupper

"Corona - Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!". Gruppen är till för att etablera "hjälpkontakt" så att den som behöver kan få livsmedel leverade till dörren. Somliga av gruppens medlemmar har startat lokala motsvarigheter.

"#Coronakindness Sverige - Barnpassning/Lokalsamverkan". Gruppen erbjuder hjälp i form av bland annat barnpassning, "i synnerhet för vårdpersonal med barn hemma och som behöver vara på jobbet vid en eventuell nedstängning av skolor".

"Hjälpgrupp Corona - Hjälp med inköp m.m. vid karantän sökes & finnes!". Ännu en hjälpgrupp som förutom matleveranser även kan erbjuda hjälp med hundrastning.