Vårdnadstvist – här är barnens bok

Mamma och pappa ska flytta isär. För barn är situationen ofta förvirrande och ångestfylld. En ny liten bok skriven på uppdrag av familjerättsnämnden för Sundbyberg, Solna och Ekerö förklarar för barnen vad som händer.

  • Publicerad 10:35, 13 feb 2018

Barn har ofta svårt att förstå vad som händer.

Det är inte ofta det är releaseparty på socialförvaltningen – men nu var det dags. Fyra anställda på förvaltningen har skrivit en liten bok som vänder sig direkt till barnen i en vårdnadstvist. Veronica Malmkvist har illustrerat.

 Boken är ett lysande exempel på hur man kan förklara för barn och göra barnet delaktigt i en svår och komplicerad process, säger socialnämndens ordförande Arion Chryssafis (M).

Idén till boken föddes för snart ett år sedan. Bit för bit har texter och illustrationer växt fram med input från hela familjerättsgruppen.

– Föräldrar får väldigt mycket information vid en vårdnadstvist men man kan alltid bli tydligare så att även barnen förstår vad som händer, säger Christina Åsenlund, en av de fyra anställda som har arbetat med texterna.

Familjerättsnämnden är gemensam för Solna, Sundbyberg och Ekerö och det är tänkt att häftet ska ligga hemma hos både mamma och pappa när de har flyttat isär.

– Barn har ofta svårt att förstå vad som händer vid en vårdnadstvist. Vi är väldigt stolta över att kunna hjälpa till med den här boken, säger sektionschefen Camilla Backlund.

Liknande böcker har tidigare getts ut i Malmö och Västerås. Nu diskuteras att ge ut en liknande bok för hela landet med de tre lokala exemplen som inspirationskälla.

MER Det gäller

Om föräldrarna vid en separation inte kan komma överens om vårdnad, boende eller umgänge kan de vända sig till familjerättsnämnden för samarbetssamtal.

Ambitionen är att föräldrarna ska träffa en frivillig överenskommelse eller teckna ett avtal.

Om föräldrarna inte kommer överens i nämnden kan tvisten avgöras i tingsrätten. Familjerättsnämnden lämnar då en bedömning till rätten utifrån barnets bästa.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kommunalråd har anställt sin man

Nyheter Stefan Bergström, kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet, har skrivit under anställningsavtalet för sin man som politisk sekreterare på deltid. "Ren och skär korruption", enligt en...onsdag 23/5 17:12

Företagsklimat vänder uppåt

Nyheter Nu tycker företagarna bättre om Sundbybergs stad igen. Årets enkätresultat beskrivs som en rekordstor höjning jämfört med fjolårets bottensiffra.onsdag 23/5 12:21