Avled. Patienten fick inte den vård hen skulle ha på grund av brist på vårdplatser, och avled senare. Foto: Most Photos

Vårdplatsbrist kan ha lett till dödsfall på Danderyd

En patients död på Danderyds sjukhus kan ha orsakats av brist på vårdplatser. Nu Lex Maria-anmäler sjukhuseet.

  • Publicerad 09:39, 7 jan 2019

Enligt anmälan var det bristerna på Danderyds sjukhus som orsakade en äldre patients död. Patienten, som gick på blodförtunnande läkemedel på grund av oregelbunden hjärtrytm, vårdades i elva timmar efter en hjärnblödning. Därefter bedömde läkare att hen kunde åka hem.

En neurokirurg rekommenderade att patienten skulle ta medicin som motverkade den blodförtunnande medicinen, men det noterades inte vid utskrivningen.

Patienten återkom senare i försämrat skick och avled efter ett par dagars vård.

Vårdplatsbristen ledde till en kort vårdtid vid första patientmötet och svårighet att veta om andra gjort journalanteckningar. Allt enligt den Lex Maria-anmälan som Danderyds sjukhus nu gjort. Ett åtgärdsprogram för att motverka riskerna är utarbetat, enligt anmälan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36