DYSTRA SIFFROR. Antalet vårdplatser fortsätter att minska i Stockholm Foto: Karoline Montero Araya

Vårdplatserna i Stockholm fortsätter minska

Sverige ligger på en bottenplacering när man jämför antalet vårdplatser med andra länder i Europa och världen. Och den nedåtgående trenden ser ut att fortsätta.

  • Publicerad 07:59, 7 jan 2019

Sverige har den lägsta andelen vårdplatser bland de utvecklade länderna i OECD. Från 2006 till 2017 minskade antalet vårdplatser från ungefär 2,9 till 2,2 per tusen invånare, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

– Man är ganska överens om att vårdplatsbristen är en av de absolut största flaskhalsar vi har i vården i dag, säger Patrik Hidefjäll, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Stockholm sämst i klassen

I Region Stockholm fanns i genomsnitt endast 1,88 vårdplatser per 1000 invånare år 2016, och endast 1,77 år 2017. Sverige ligger alltså i botten internationellt, och Stockholm under rikssnittet i landet.

– Jag får ont i magen när jag vet att personalen gråter på toaletterna och sjuka människor ligger i korridoren i väntan på vårdplats, säger Robert Johansson, personalpolitisk talesperson för Socialdemokraterna i Region Stockholm.

Två förklaringar

Det finns två huvudsakliga förklaringar till de dystra siffrorna och de allt färre platserna på sjukhusen. Dels handlar det om medicinska landvinningar som rationaliserat vården. Dels om att vårdplatser stängs på grund av bristen på framför allt sjuksköterskor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Utan personal som orkar och vill jobba kan vi inte öppna de stängda vårdplatserna och korta väntetiderna, säger Robert Johansson och hävdar att det är tolv år av alliansens dåliga personalpolitik som ligger bakom den här allvarliga situationen.

Foto: Nyhetsbyrån Siren