RISSNE GÅRD. Det påstås att ett människoskelett täckts över av betong, frågan är om det även spökar på värdshuset Rissne gård? Foto: Jonny Andersson

Värdshuset där oförklarliga saker händer

Spöken finns inte! Eller? I den 370 år gamla byggnaden vid namn Rissne gård händer det ibland märkliga saker som är svåra att förklara.

  • Publicerad 18:13, 27 okt 2019

OROANDE. När spegeln ska fotas börjar den ytterst försiktigt att pendla. Foto: Jonny Andersson

Ett av nutidens besvärande uttryck är: "det är helt sjukt".

I övervåningen på Rissne gård blir det träffsäkert, till skillnad mot när någon vunnit en turnering eller avgjort en match.

För ett ögonblick kopplar inte hjärnan. Efter två tre tittar i sökaren och ovanför kameran är upplevelsen en käftsmäll. Spegeln gungar. Nyss var den still. Nu, om bara så lite, gungar den.

Peter Kangärde och Marianne Rydell driver värdshuset Rissne gård sedan fem år. Marianne har en halvtimme tidigare berättat att hon och servitrisen Susanne Löf stod i detta rum och såg spegeln gunga. Nu sker det igen. Och är snudd på oacceptabelt.

Marianne, som står längre bort från spegeln gapar, skrattar och undrar om jag, som hon, ser.

Rissne gård omnämns på medeltiden. Adelsmannen Reinhold Leuhusen byggde 1648 det som är grunden för dagens byggnad och skänkte det i morgongåva till hustrun Emerentia Rosenstierna. Från slutet av 1600-talet och fram till 1811 hade Rissne gård militär betydelse och beboddes av högt uppsatta officerare.

Någon bakom ryggen

Egentligen, när sunt förnuftet råder, tror Marianne inte på spöken. Dock kan hon ibland förnimma att någon står bakom hennes rygg. Marianne som tror att det kan vara Emerentia brukar då ställa en fråga.

– Ja, som: tycker du att dukningen är vacker?

Och Marianne, sambon Peter, deras personal och gäster har fått uppleva andra märkliga saker.

– I början tyckte jag att det var lite otäckt, säger Marianne.

PANG. Under en konferens i Emerentia Rosenstierna-rummet slog båda luckorna plötsligt igen. Foto: Jonny Andersson

Det mesta har säkert naturlig förklaring, men inte allt, resonerar Marianne Rydell och Peter Kangärde. Foto: Jonny Andersson

Som när ett sällskap hade konferens och kakelugnens två luckor plötsligt slog igen. Ingen var i direkt närhet och luckorna är tillräckligt stadiga för att stå emot ett plötsligt korsdrag.

Smekning på armen

Marianne vänder sig och pekar mot ett bord intill väggen. Där satt förra året en kvinnlig lunchgäst som kom till Marianne och berättade: "jag kände nyss någon som strök mig över armen."

– Jag frågade om hon blev rädd för man kan inte hålla på och skrämma sina gäster, men hon svarade: "nej, det var så vänligt".

"Snälla" är även beskrivningen Susanne Löf, som inte bangar för att hoppa in som servitris, ger.

– Det händer saker. Märkligast var när någon släppte en vågvikt bakom mig. Jag var ensam i rummet och hörde "plong". Först såg jag inget, sedan upptäckte jag att en hektovikt låg på golvet. Balansvågen står på ett bord och vikten kan omöjligt hoppa ur vågskålen, säger Susanne Löf.

Skelett under betong

Rissne gård har vid flera tillfällen renoverats under 370 år. Bland annat kapades den tidigare vindsvåningen bort och övervåningen blev vindsvåning. I skrift finns beskrivet att en renoveringsarbetare fann ett människoskelett i källargolvet. Som täcktes över av betong.

– Kan man verkligen tro på det? undrar Marianne Rydell.

Till skillnad mot tidigare skrattar hon inte.

Det gjorde inte heller en tidigare anställd, kocken Peter Brevenfalk. Han gick ogärna ner i källaren via den smala trappan med obefintlig takhöjd. När vi når honom, förnekar han att det var på grund av rädsla.

– Haha. Det är så väldigt trångt. Risken var att man slog sig, därför ville jag inte ner i källaren. Spöken? Nej! Men, det har väl rört sig på övervåningen, säger Peter Brevenfalk.

Foto: Jonny Andersson

Fler oförklarliga händelser

Marianne är tvärsäker på att bara en gäst är kvar på Rissne gård och står vid buffébordet intill henne. Då kommer gästen ut från toaletten.

Marianne och servitrisen Susanne Löf står och rullar tryfflar när båda samtidigt reagerar över att någon står och hänger över deras axlar.

Trots att personalen dubbelkollat dukningen inför nästa dag har det hänt att de dagen efter upptäkt att bestick saknas eller vinglas placerats uppochned.

Flera, även gäster, har tyckt sig se någon/något komma in genom ytterdörren och försvinna upp på övervåningen via stentrappan.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

En person rånad vid busshållplats i Ör

Nyheter Maskerade personer stal mobiltelefon En person ska ha blivit rånad av två maskerade gärningsmän vid en busshållplats i Ör på onsdagsmorgonen. Ingen har gripits än.onsdag 3/6 9:02

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Nyheter Förbundet inväntar nya besked från Folkhälsomyndigheten Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.tisdag 2/6 16:53

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38
Stockholm Direkt