Lotta Modin är Täbybo och författare.

Varför är påsken gul egentligen? Det har Täbybon Lotta Modin svar på

  • Publicerad 14:14, 2 apr 2015

Jul och allt blir rött, påsk och allt blir gult. Varför det? De flesta av oss vet att både jul och påsk har med världens antagligen mest kände snickare att göra. Nej, jag menar inte Timell. Inte den där arga typen heller, han som blev så arg att han var tvungen att sluta vara en arg snickare. Nej, den där andre, han som var snäll rakt igenom. Men varför rött när han föddes och gult när han dog och återuppstod? Och ingen färg alls när han for tillbaka till himlen, alltså Kristi Himmelsfärd. Ologiskt.

Den gula färgen kommer säkert av alla kycklingar och äggulor som vi får dras med under påsken. Men hade Jesus verkligen en massa kycklingar med sig när han återuppstod? Eller blev alla kycklingar livrädda när den döde började knalla omkring, flaxade hej vilt och lämnade honom i en sky av gula fjädrar. Och för att symbolisera detta sätter vi fast gula fjädrar i björkris. Hmm … Visst känns det som om resonemanget inte är riktigt färdigvärpt?

Och påskharen då. Varför har den hoppat in i påskfirandet? Kanske det var så att när Jesus hade sin revival så festade alla på en harstuvning.
Med omelett till. Njäe, funkar inte riktigt.

Lite efterforskning visar att fastetidens slut infaller när hönsen började värpa, förr i tiden alltså, när hönor värpte när hönor skulle och inte för att människor ville. Då blev det bara så: påsk=ägg. Sen trillade tydligen = bort och påskägget var fött! Och påskharen är ett tyskt påhitt som är ungefär som jultomten. Sen lade sig godisindustrin i det hela och haren fick komma med godis. Eller bli godis. De som tycker att barnen ska få jobba lite för det goda påstår att påskharen har gömt godiset och så får barnen leta reda på det själva.

Egentligen borde påsken vara rosa. Den inleds ju med en skär torsdag. Äh, jag bara skojar. Det vet väl alla varför den heter så. Eller? När min son var fem år var han med förskolan på påskgudstjänst. Prästen frågade om någon hade hört talas om Skärtorsdagen. Tystnad. Tills han resolut sa: ”Men jag har hört talas om Skärgårdsdoktorn!” Skär som skär.

Glad Påsk!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ordningsvakten om stöket i centrum: "Föräldrarna måste ta sitt ansvar"

Nyheter "Skrämmande för att vara en 14-åring" På eftermiddagar och kvällar blir det en del stök i Vallentuna Centrum och på kulturhuset. Något som har gått till sin gräns, anser ordningsvakten Roger Bärlund.måndag 22/10 16:32

Nu ska köerna lösas upp - med nya filer

Nyheter En av Täbys värsta trafikproppar byggs om Att det blir långa köer och trafikstockningar på Täbys vägar är ingen nyhet. Men nu pågår ett arbeta med att öka framkomligheten på Marknadsvägen och kring Bergtorpsrondellen.måndag 22/10 16:08