Matärende. Tallkrogenborna Lars och Kerstin Möller, här med hunden Debbie, tycker att både Svedmyra och deras eget område känns mer som Enskede än Farsta. Foto: Sacharias Källdén

Varför är Svedmyra en del av Farsta?

SöderortDirekt tog tuben till Svedmyra och träffade invånare som verkar ha svårt att acceptera att området tillhör Farsta. Hur stor är risken för en ”Svexit”?

  • Publicerad 11:30, 6 feb 2020

När jag flyttade hit stod det ”Svedmyra, Enskede” i bostads­annonsen.

Med sina små villor och frånvaro av betong skulle man kunna kalla Svedmyra för ett typiskt Enskedeområde. Känslan förstärks av att man hittar Svedmyra längs den klassiska Enskedelinjen nummer 19, mellan stationerna Sockenplan och Stureby.

Kruxet är bara att Svedmyra inte tillhör Enskede, även om stationen gör det. Och den ligger i sin tur inte ens i Svedmyra, utan i Stureby.

Inte konstigt att Svedmyrabon David Sandberg, med postorten Enskede, blir förvånad när vi upplyser honom om var han egentligen bor.

– När vi varit i kontakt med stadsdelsförvaltningen så har vi haft kontakt med Årsta/Enskede/Vantör, säger han.

Får hem ”fel” tidning

På den lokaltidning David får hem står det visserligen Farsta Sköndal. Själv säger han sig dock vara mer intresserad av Enskede och Stureby.

– Det är ofta de skriver om grejer som inte intresserar mig, saker som händer långt härifrån, säger han.

Calle Hedrén är kommunikationsstrateg på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Enligt honom har varken han eller de kollegor han frågat uppfattat ”något strul” för stockholmarna av att Svedmyra tillhör Farsta stadsdelsområde.

Samtidigt utesluter han inte möjligheten att vissa människor kan uppleva problem på grund av områdets geografiska placering.

– Det kan vara så att man ringer till fel förvaltning när man söker hjälp. Då är det vårt uppdrag att hjälpa folk rätt, säger han.

”Jag tror att de flesta tror att det tillhör Enskede”, säger David som bor i Svedmyra. Foto: Sacharias Källdén

Tillhör Svedmyra Farsta eller Enskede? Själsligt alltså. Vi reder ut. Foto: Sacharias Källdén

Frågar man David Sandberg verkar det inte helt osannolikt med en ”Svexit”, alltså att Svedmyra skulle övergå till att tillhöra Enskede. Av allt att döma driver mäklarna redan på den utvecklingen.

– När jag flyttade hit stod det ”Svedmyra, Enskede” i bostadsannonsen, säger David.

Om det hölls en omröstning i Svedmyra, skulle invånarna rösta för att tillhöra Farsta eller Enskede?

– Enskede, definitivt. Det ligger närmare stan, klingar bättre och är ett mysig område.

Demokratiskt möjligt

Enligt Calle Hedrén finns det en ”demokratisk möjlighet att föra samtal” om en Svexit, om tillräckligt många har det önskemålet.

– Det innebär ju i stort sett att vi får fler invånare som vi ska ge samhällsservice och att vi till exempel måste titta på förvaltning av förskolor i Svedmyra.

Men är det rimligt att föreställa sig en Svexit?

– Jag vet inte, men jag vet att det skulle kräva lång tid och mycket engagemang.

Svedmyra och dess tillhörighet

År 1997 genomfördes en stadsdelsreform där 24 stadsdelsförvaltningar bildades. En av dessa var Söderleds stadsdelsförvaltning, där Svedmyra ingick.

1998 krympte antalet stadsdelsområden till 18, och Svedmyra blev i stället en del av Farsta stadsdelsområde.

När det gäller postorter så behöver de inte följa den administrativa indelningen för vare sig län, kommuner eller församlingar.


Källa: Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Farsta stadsdelsförvaltning, postnummerservice.se

Vilken stadsdel ska Svedmyra tillhöra?

Rösta på vilken stadsdel du tycker Svedmyra ska tillhöra.

  • Enskede/Årsta/Vantör
  • Farsta
  • Vi ska vara en egen stadsdel

Martin tar hemlagat till en ny nivå

Nyheter Sköndals-kocken: "Alla är hemma, varför inte grilla lite?" Sköndal på engelska blir "nice valley". Och låter inte det som namnet på en restaurang? En sådan har Martin Johansson öppnat i sitt radhus på Karin Larssons väg, till hemmajobbande grannars...tisdag 7/4 16:21

Så många är smittade av covid-19 där du bor

Nyheter Störst spridning i Järvaområdet 3143 fall av covid-19 finns i Stockholm. Nu presenterar Smittskydd Stockholm en lista över antalet bekräftade fall fördelat på kommun och stadsdel.tisdag 7/4 11:08