Södermalmsborna själva är mer förvånade över förra valets resultat än årets. Niobe Grisell och Vanja Gustafsson har alltid uppfattat hela Söder som rött. Foto: Matilda Lundberg/Sacharias Källdén

Varför finns bara en blå fläck kvar på Söder?

Sedan förra valet har hela Södermalm skiftat färg, från blått och grönt –  till total röd dominans. Något som får olika förklaringar beroende på vem man frågar.

  • Publicerad 16:48, 11 sep 2018

Det var på måndagen StockholmDirekt kunde rapportera att de politiska sympatierna på Söder genomgått en radikal förändring. Till skillnad mot i kommunvalet 2014, då M blev största parti i 30 distrikt på ön, MP störst i 21 och S störst i 15 – har S nu blivit största parti i samtliga distrikt, förutom i de 13 distrikt som V blivit störst. En sista blå fläck finns dock kvar på ön, väster om Götgatan.

Bara ett blått fäste kvar på Södermalm

Om man ska vara helt korrekt har M även en liten övervikt på 0,1 procent gentemot S i valdistriktet Högalid 13. I valdistriktet Maria 7 mellan Kvarngatan och Götgatan, som bland annat innefattar Skaraborgsgatan och Repslagargatan, är skillnaden dock något tydligare. M är fortsatt störst med 22,5 procent mot S 21,3 procent. Spekulationerna kring vad det kan bero på varierar mellan de Södermalmsbor vi möter. Kanske kan det bero på att det bor många äldre här, eller den höga andelen kostsamma bostadsrätter.

– Har man ett högre kapital är man oftare för lägre skatter. Men det kan också vara så enkelt som att de bara inte hängt med i utvecklingen här än, säger Niobe Grisell, 22.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själv har hon studerat på Södra Latin strax intill, men aldrig känt av att det skulle blåsa blåare vindar just här än någon annanstans på Söder – snarare upplever hon hela ön som väldigt röd. En bild som Vanja Gustafsson, relativt nyinflyttad från Örnsköldsvik till St. Paulsgatan strax intill det sista blå fästet, delar.

– Jag har alltid tänkt att hela Söder varit rött. Så jag blir mer förvånad över förra valets resultat än det här.

Vanja Gustafsson flyttade från Örnsköldsvik till St. Paulsgatan i mars. Från vänner har hon alltid uppfattat hela stadsdelen som "mer åt det röda hållet". Foto: Sacharias Källdén

"De har kanske inte bara hängt med i utvecklingen" säger Niobe Grisell, 22, om Söders sista blå utpost vid Götgatsbacken. Foto: Sacharias Källdén

Niobe Grisell tror att skillnaden sedan förra valet skulle kunna förklaras av att många delar bilden av Söder som rött och valt att flytta dit just därför. Eller att Söderborna helt enkelt varit nöjda med det röda styret under de fyra gångna åren. En förklaringsmodell som Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden, också gärna använder.

– Vi är oerhört glada för att vår målsättning att bli största parti har lyckats. Det visar att folk uppskattar politiken som vi fört, och att de 20 000 dörrar vi knackat på här har gett resultat. Söder är historiskt en arbetarstadsdel där S har starka rötter. Det har varit blått under perioder av 2000-talet, men nu är vi tillbaka.

Södermalmsborna: Vi har meningslösa jobb

Christoffer Järkeborn (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden, ser inte Moderaternas tapp som en förlust. Han framhåller att alliansen går framåt som helhet i staden, och att M fortfarande dominerar i Sjöstan.

– Vi behöver självklart göra en ordentlig analys. Men på Söder har vi en urban, liberal och trendkänslig väljarkår som lätt byter parti. Vi har i det här valet kanske inte lyckats nå ut tillräckligt starkt med att vi tar avstånd från SD.

Du menar att resultatet inte betyder att det blåser en vänstervåg på Söder, utan en anti-SD-våg?

– Ja, det kan vara en del av det. Vi kommer att arbeta hårt för att vara tydligare i den frågan framöver men även jobba med hur vi ska nå ut med vår politik bättre.

En stursk Anders Göransson (S) säger att han hoppas att ärkemotståndaren har rätt.

– Om Söderborna uppfattar oss som garanten mot SD är jag glad, för det är fan precis det vi är. Och även om M leder i Sjöstan så går vi också framåt, jag tror det är en tidsfråga innan vi är störst parti även där.

Sista utposten. Nu är det endast en liten liten plätt väster om Götgatan där Moderaterna är populärast parti i kommunalvalet. Foto: Google Maps/Matilda Lundberg

Så röstade hela valdistriktet totalt i år jämfört med förra valet

Resultatet för Södermalm räknas av valmyndigheten samman med rösterna från Hammarby Sjöstad och Enskede. Men även här är tendenserna de samma: M och MP backar stort. Resultat från 2014 inom parentes.

S: 21,4 procent, + 2 procent (19,4 procent)

M: 16,5 procent, - 5,8 procent (22,3 procent)

V: 16,3 procent, + 4,7 procent (11,6 procent)

MP: 11 procent, - 7,5 procent (18,5 procent)

L: 9,3 procent, + 1,8 procent (7,5 procent)

C: 9 procent, + 3,9 procent (5,1 procent)

SD: 6,8 procent, + 2,4 procent (4,4 procent)

Fi: 4,9 procent, - 2,1 procent (7 procent)

KD: 3,8 procent, + 1,5 procent (2,3 procent)

Källa: Val.se