Bildbevis. En varg tog lamm på Adelsö sommaren 2015. Foto: Simon Johansson

Varg ska ha setts på Helgö

En varg ska ha varit på Helgö på förra helgen, enligt en rapportering till länsstyrelsen. Att det är en varg som simmat över Bockholmssundet från södra Stockholm är inte omöjligt, enligt rovdjurshandläggare Arne Söderberg.

  • Publicerad 15:54, 18 okt 2017

Mellan öarna i Mälaren är det inget problem för en varg att ta sig runt.

En varg rapporterades på Helgö på fredagen 13 oktober. Det var vid Kaggeholmsvägen i höjd med Fornbyvägen som vargen skulle ha varit klockan 19.20. Rapportören meddelande till länsstyrelsens rovdjursobservation att hen ”cyklade utmed Kaggeholmsvägen och såg vargen vid sidan om vägen”.

Det finns mycket rapporter om vargar i Stockholms län och att någon tagit sig till Ekerö kan inte uteslutas, menar Arne Söderberg.

– För två somrar sedan var det en varg som rörde sig framförallt på Adelsö. Så omöjligt är det inte. Vargar väjer inte för vatten. För något år sedan hade brandkåren en övning ute i Mälaren och filmade en varg som simmade. Mellan öarna i Mälaren är det inget problem för en varg att ta sig runt, säger han.

►LÄS ÄVEN: Länsstyrelsen varnar djurägare på Adelsö

En varg som rört sig runt Södertälje har en GPS-sändare och kan därför spåras. Hon kom in i Stockholms län från väster och gick sedan upp förbi Salem och simmade runt bland öarna i södra Mälaren – alltså inte alls långt från Helgö. Men sedan visade GPS-sändaren att vargen tvärvände österut mot Södertörn. Senaste positionen mottogs 12 oktober och då fanns vargtiken i Tyresö.

– Så sannolikheten att det är hon är inte så stor. Om det är en varg som varit på Helgö är möjligheten större att det är en ny varg som kommit in. De kommer inte alltför sällan på den sidan, från Bålsta bro och nedåt, säger Arne Söderberg.

Hur många vargar det finns i Stockholms län vet länsstyrelsen inte med säkerhet.

Men på deras rovdjursobservationstjänst Rovob har flera observationer om vargar i Haninge lämnats sedan 13 oktober.    

– Den varg som rört sig nere i Haninge kommun rör sig ofta dagtid så då syns den ofta, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter