Basdunket i Bagis kommer från skogen.

Varifrån kommer basdunket i Bagarmossen?

Varifrån kommer discodunket? Under sommaren har många undrat vem det är som maxar volymen och kör natten lång i Nackareservatets folktomma områden. Det handlar om skogsrejv.

  • Publicerad 21:33, 27 aug 2015

Det handlar inte om profit, folk bara kör utan poliser, ordningsvakter och batonger

Under varma nätter har det skvallrats om technomusik från naturområdena Flaten och Nackareservatets Söderbysjön och Hellasgården. Det ekar långt bort över bostadsområdena men det är svårt att veta exakt var ursprungskällan finns.

I sociala medier spekulerar boende i Bagarmossen, Björkhagen och Hammarbyhöjden om den massiva ljudvolymen stör och skadar djuren i skogen.

Polisen har noll koll

Det är nattliga rejv under bar himmel som, genom Facebookevent och ryktesspridning från kompis till kompis, drar till sig hundratals människor som dansar i timmar i öde natur.

På Globenpolisen säger man sig ha noll koll på det här då anmälningar och rapporter saknas, men de säger att det självklart krävs tillstånd. Om folk störs kan det röra sig om ofredande.

”Socialistisk känsla”

Vi har varit i kontakt med några som brukar arrangera fester. De avböjer att prata med media. Men bagisbon Bilbo Göransson, 30, brukar besöka sådana här tillställningar. Han berättar om när han nyligen gick på rejv vid Hellasgården.

– Det är en nästan socialistisk känsla. Det är gratis, det handlar inte om profit, folk ställer upp sin utrustning och bara kör utan poliser, ordningsvakter och batonger. Jag kom dit vid midnatt och dansade i nio timmar. Sedan gick jag hem genom Nackareservatet, det var fantastiskt, säger Bilbo Göransson.

Han säger att det inte brukar säljas alkohol på de här festerna utan folk får ta med sig egen sprit.

Blir allt vanligare

Men Bilbo Göransson säger att det varken dricks särskilt mycket eller att han sett droger, ”bara massa dans och kanske lite hångel i något hörn”.

– Det går en våg av sådana här fester just nu och det blir vanligare och vanligare. Det är människor som vill dansa och ha kul och som tröttnat på att du ska ha rätt kläder och känna rätt folk för att komma in på klubbarna i staden. Ute i skogen finns inga vakter som kan vägra dig inträde för att du har fel skor.