SOCIALT. Det är trevliga gubbar här, säger Curt Reuterving. Han har Parkinsons och fick rekommendationen att träna boxning från sin sjukgymnast. Foto: Claudio Britos

Varken unga eller friska – men inte nere för räkning

Stroke, Parkinsons, artros eller bara ålder. Inget av det hindrar de som samlas i boxningsringen i Botkyrkahallen varje tisdag och torsdag. ”Alla har vi våra krämpor men vi kämpar på”, säger tränaren Ferit Poli.

  • Publicerad 07:30, 15 dec 2019

– Vi har alla våra sjukdomar och domar över våra huvuden. Men vi kör så gott vi kan.

Ferit Poli, en av tränarna i Botkyrka boxningsklubb nickar ut över salen.

– Jag har artros och väntar på operation. Andra har Parkinssons, en har haft en stroke. Alla har sitt, men vi räknas ändå.

Varje tisdag och torsdag mellan klockan elva och tolv har boxningsklubben öppen träning för alla de som är lediga på dagarna. Särskilt riktar sig träningen till de som har neurologiska sjukdomar – som sport är boxning nämligen särskilt bra för dem, menar Ferit Poli.

– Du övar koordination och balans. Och koncentrationen gör att du glömmer kroppen. Men ingen utkrävs på något i ringen och det är rörelsen som är grejen. Slaget är en bonus, säger han.

INTE SLAGNA. Thomas Malmgren (i gul tröja) har tränat löpning i hela sitt liv tills en Parkinsondiagnos satte stopp för det. ”Det är en sjukdom som inte syns på utsidan och det gör den svår”, säger han. Foto: Claudio Britos

Framför allt är det socialt. Sjukdom kan komma med stigman och ensamhet, men i boxningsringen finns det umgänge, menar Ferit Poli.

– Att komma hemifrån, bort från de fyra väggarna, det är viktigt. Det kan väcka hoppet om att må bra och förlänga livslängtan, säger han.

Curt Reuterving har varit på näst intill varje träning under den dryga månad den pågått.

– Jag ska vara ärlig: det tar emot att åka hit. I dag var det mycket snö och det hade varit lätt att skylla på det. Men när jag väl är här är jag riktigt stolt. Och det hjälper att det är trevliga gubbar här, säger han.

Han har Parkinsons och fick nys om träningen genom sin sjukgymnast.– Jag hade aldrig trott att jag skulle boxas på äldre dar. Men nu är jag här och det känns bra. Jag tror att det hjälper, säger han.

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Tränat boxning tidigare har inte heller Aziz Poli gjort. Han är pensionär och fick genom sina brorsor på klubben höra om träningen.

– Det är nya rörelser för mig. Det känns bra i kroppen. Och i hjärnan. Man måste koncentrera sig så att man inte får en smocka, säger han och skrattar.

Gänget sparrar mot tränaren Markku Lampela och det går fort. När någon av dem drar ner på tempot säger han till dem att hoppa upp, fortsätta, köra hårt. Uppercuts varvas med raka slag, hela tiden med det stadiga räknandet: ett, två, höger, vänster.

– Varför backar du? Var inte rädd, skrattar Aziz när Markku tar ett steg bakåt. Han vänder sig mot de andra och ropar:

– Ser ni, vi är på väg att bli bra!

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Boxning för Parkinsonsjuka

Träningen för Parkinsonsjuka på Botkyrka boxningsklubb har inspirerats av en träningsmetod som Narva boxningsklubb har utvecklat.

Boxningen ger styrka och förbättrar koordination, balans och rörlighet. Detta tros kunna sakta ner symptomen av Parkinsons sjukdom.

Träningen anpassas efter förmåga och även den helt utan tidigare erfarenhet av boxning kan träna.

Träningen sker varje tisdag och torsdag mellan klockan 11 och 12 i Botkyrkahallen i Brunna och är ett samarbete mellan Botkyrka kommun och Botkyrka boxningsklubb.

Visa merVisa mindre