Världen kommer till Skokloster

Kungariket Bhutan, Indien och USA. Där har ni några av länderna som skickar konservatorer och intendenter till Skokloster för en två veckor lång kurs där Skoklosters unika konstsamling står i fokus. – Den här samlingen är oersättlig, säger Ann-Cathrin Rothlind på Statens historiska museum.

  • Publicerad 09:44, 27 maj 2019

Med start söndagen den 2 juni kommer världen till Skokloster. Deltagare från elva olika länder ska då inta Stenhuset för att gå en master class. Det handlar om konservatorer och intendenter samt föreläsare och lärare som ska fördjupa sig hur man bäst ser till att bevara konstverk för framtiden.

– Det är en oerhörd utmaning i Skoklosters slott där vi har ett okontrollerat klimat som ställer höga krav på föremålen. Vi konservatorer försöker sakta ner den här nedbrytningen, säger Ann-Cathrin Rothlind.

Att kursen är möjlig är tack vare ett bidrag från The Getty Foundation, som är baserat i Los Angeles, och som delar ut bidrag till de som ska ”visualisera och bevara visuell konst.”

– Jag hade en idé om en kurs och vi vann en tävling när vi tog fram vårt program, säger Ann-Cathrin Rothlind.

Hur kommer det sig att det blir av i just Skokloster?

– Som målerikonservator har jag arbetat med samlingarna sedan 2011 och har gått igenom hela samlingen och utifrån det fick jag den här tanken. För även om samlingen är enastående så är den väldigt outforskad och samtidigt har vi väldigt stora utmaningar i att förstå hur vi bäst ska konservera den. Man kan redan se många exempel på nedbrytning.

– Det kommer att bli en intensiv kurs så vi hoppas att miljön här ute kommer att vara avslappnande. Vi vill gärna visa upp Skokloster i all sin prakt.

Samlingen i Skokloster, som innehåller runt 50 000 föremål och närmare 1000 målningar, är unik tack vare att den aldrig har delats upp sedan fideikommisset skapades 1701. Därefter har det tillkommit verk, men inget har sålts av.

– Man har inte heller forskat i samlingen av målerier. Det är hög tid att börja göra det, säger Ann-Cathrin Rothlind.

Ursäkta en lekmannafråga, men kan man säga något om värdet på samlingen?

– Den är oersättlig. Inom staten och museivärlden sätter vi aldrig något monetärt värde på konsten. Den tillhör svenska folket och det är i allas intresse att den bevaras, att den inte bryts ner i förtid, att se till att bevara den för kommande generationer och förklara vad det är för en samling. Men det handlar om otroligt höga världen. Det går inte att ersätta med pengar.

Bland verken finns till exempel den flamländske konstnären Jacob Jordaens Den heliga familjen i en båt från 1652 som var huvudnumret när 2015 var det ett italienskt konstcentrum i Illegio höll sin årliga, stora konstutställning 2015. På slottet har den dock levt ett liv i avskildhet. Nu ska den få en mer framstående plats.

J Paul Getty Trust och Getty Foundation

J. Paul Getty Trust är en internationell institution med kulturella och filantropiska uppdrag inom bildkonsten. I J. Paul Getty Trust ingår J. Paul Getty Museum, Getty Research Institute, Getty Conservation Institute och Getty Foundation. De program som förvaltas av J. Paul Getty Trust utgår från Getty Center i Los Angeles och Getty Villa i Malibu. Getty Foundation fullföljer Getty Trusts filantropiska mission genom att stödja såväl institutionella som enskilda initiativ vars syfte är att bidra till ökad förståelse och bevarande av bildkonsten i Los Angeles och globalt.

Fakta: SHM

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt